… syri i njeriut …

Syri i njeriut është organ shumë i rëndësishëm, është i ndjeshëm, faktor i rrugëtimit dhe dallimit të ndryshimeve fizike. Teorikisht është e mundur për të parë flakën e  qiririt deri më 48 kilometra larg.

Për të parë pra flakën e qiririt në këtë largësi, ju duhet të jeni në krye të një mali e që toka të jetë e sheshtë, si dhe nata të jetë e errët (psh. pa hënë).

Sytë tanë mund të shohin ende më larg, por duhet pasur parasysh se mprehtësia vizuale varet nga numri i fotoneve grimcave (të lehta) të emetuara nga një objekt. Objekti më i largëti dukshëm me sy të lirë është galaktika e Andromedit, e cila shtrihet 2.6 milion vjet dritë nga planetin ynë./rm/filolet/