PRESPA HISTORIKE DHE TURISTIKE

PRESPA  HISTORIKE DHE TURISTIKE  

 

Këtë këngë t’ bukur rapsodike –

Po ia këndoj Prespës kreshnike ,

Për t’ kaluarën historike ,

Mbi këto troje Ilirike !…

 

N’ Vjeshtë të  vitit dyzet e tre ,

Një ditë  t’ zezë  mbushur me re ,

Mbushë me re dhe plot me shi –

Erdh bullgari me ushtri !…

 

Erdh bullgari me ushtarë –

Mori nja 30 shqiptarë …

Hiq me ta luftë për pa kallë –

N’ gropë t’ përbashkët i futi t’ gjallë !

 

Vajtuan nënat, vajtuan motrat –

N’ zi t’ përjetshëm mbeten votrat !

Djem e vëllezër ua hëngri toka –

Shamitë e zeza ua la mbi  koka !

 

N’ Dollgirid , sa herë kalojmë –

Këtë masakër e kujtojmë !

Midis  Kranjit e Nakolecit –

Që gjinden në jug të Prespës !

 

Barinjtë vendorë shqiptarë –

Tërë këtë ngjarje e kanë parë !

Ditë të tëra kanë dëgjua –

Zëra t’ tmerrshëm , që janë trishtua !…

 

Që dëshmonin krimin  barbarë ,

T’ ekzekutimit t’ bijve shqiptarë ,

Nga ana e pushtetit bullgarë –

Që bënë krime mbi shqiptarë !

 

N’ fillim t’ shekullit të 20 –të ,

N’ Kurbinovë , lufta kërcet !…

Nga komitët bullgarë tradhtarë –

Ishin vrarë 4 djem shqiptarë !

 

Djemtë   i vranë  bullgarët e  xhelatit –

Nga familja e Pasho bej Asamatit !

Për shkak t’ Nijazi beut të shqiptarisë –

Kundërshtarit të  madh të Bullgarisë !

 

Për këto vrasje e për këtë gjak –

Tefik bej Asamati kishte marrë hak !

Ruajti dinjitetin familjarë ,

Por , edhe atë kombëtarë !

 

Në  Gërçar ,n’ këtë fshat  të Prespës –

Kufiri  Xheladin beut –  Ali pashë Tepelenës !

Kurse në vitin 1908 –

Aty kishte qëndruar një çetë !

 

Ishte çeta e Nijazi beut ,

Me djem trima të këtij dheut !

I ushqenin  banorët  n’ Gërçar

Bashkë me  fshatrat për rreth shqiptarë !…

 

Nijazi beu përpiloi plan t’ nderit –

Për udhëtim të çetës , bjeshkëve t’ Pelisterit !

Rrugëve të sigurta t’ arrijë te  Manastiri –

Që ta kryej një punë si është më së miri !

 

Nijazi beu ,  n’ Manastir e shpalli hyrjetin –

Pesë shekuj t’ sulltanëve , ua këputi pushtetin !

Nijazi  beu , n’ Manastir me shpalljen e hyrjetit –

Krijoi kushte për mbajtjen e Kongresit të Alfabetit !

 

Afër Gërçarit , gjendet fshati Podmoçan ,

Bellocërka e Poshtme , që xhami nuk kanë !

Familjet n’ këto fshatra  t’ gjitha shqiptarë janë –

Ato i përkasin sektit bektashianë !

 

N’ vitet  Dyzet e Një , deri n’ Dyzet e Tre –

N’ udhëkryqin Makaz , ishte një ndarje e re !

Prespa , në dy zona ndahej prej tradhtisë –

Në mes  Bullgarisë edhe Italisë !…

 

Fshati  Carexvor , porsi  Oborr  mbreti ,

N’ vitet Italo – Shqiptare të  atij  pushteti –

Ishte qendër e nënprefekturës së Korçës ,

Fshat  krenar  me  ngjarje t’ lavdishme të kohës  !

 

Në drejtim të Resnjës , larg nga Carexvori –

Duket  pallati madhështor , po edhe oborri ,

Trualli i  Nijazi beut , që ishte burrë i mirë ,

I aftë dhe i bukur , me zemër të dëlirë !…

 

 

Me f’ tyrë t’ rrumbullakët , me të zezat vetulla

Me mustaqe t’ zeza , të dredhura , të dendura ,

Të kthyera përpjetë  në drejtim të veshëve –

Me sy t’ mëdhenj u jepte shkëlqim t’ gjitha  bjeshkëve !

 

“Eh, more  Nijazi be, eh more  Nijazi be –

Figurë e qëndrueshme ishe për Atdhe !

Sikur zotësinë tënde të fortë porsi shkëmb –

Ta kishe  pas vënë në shërbim t’ kombit tënd !…

 

Do t’ donim  më tepër , me atë zemër gurë –

Megjithatë  ne , nuk do t’ harrojmë kurrë !

Po t’ mos ishe Ti , shpallës i Hyrjetit –

Nuk do t’ mbahej dot Kongresi i Alfabetit !”…

 

 

Gjilan, më 01.04.2018.         Demir KRASNIQI