PAN-i, vazhdim i errësirës politike!

Shkruan: Florim Zeqa                       04.06.2017

PAN-i, vazhdim i errësirës politike!

Nën slloganin mashtrues “Fillimi i ri”, po  përgatitet edhe një vazhdimësi e errët e keqqeverisjes dhe katandisjes politike të shtetit tonë.

Dy partitë  e dala nga lufta, PDK dhe AAK, janë produkt i dy nga tri fraksionet e mëdha të shfaqura gjatë luftës çlirimtare. Ashtu siq ishin të ndarë dhe përçarë në luftë, vazhduan të jenë të tillë edhe pas lufte deri në ditët e sotme.

Bashkimi i të ashtuquajturve “krah të luftës” 5 minuta para orës 12 të natës, nga analist të ndryshem po vlerësohet me terma të ndryshëm, si; koalicion i frikës, kolacion i natës apo koalicion i natyrshëm!

Mbase ndonjëri prej konstatimeve mund të jetë i sakt sa u përket zhvillimeve dhe veprimeve të pasluftës e që janë të njohura mirë për opinionin e gjërë kosovar,si; uzurpator të pronave publike e private, të përvetësimit të pasurive shoqërore përmes procesit të egër të privatizimit, të kapjes së institucioneve shtetërore,…elemente këto që i bënën shumë nga komandantët varfanjak të luftës të shndërrohen në milionerë të pasluftës.

Mirëpo, bazuar në rrethanat e realizimit të bashkimit të “krahut të luftës” 5 minuta para orës 12 të natës, duke kaluar “vijat e kuqe”, nuk duket të jetë bashkim aq i natyrshëm siq po trumbetohet nga ana e tyre!

Ngase kalimi i “vijave të kuqe” nuk ndodhi për shkaqe të interesit nacional dhe as për kauzën e shtetit në të cilen thirren bartësit e koalicionit PAN.

Ky bashkim nuk ndodhi për të penguar Demarkacionin me Malin e Zi, as bisedimet e Brukselit dhe as krijimin e Asociacionit të komunave serbe në veri të vendit, sikurse që nuk do t’i sjellë vendit liberalizimin e vizave për levizjen e lirë të qytetarëve të “prangosur” në shtetin e Kosovës.

Ngjajshëm sikurse ndarjet dhe bashkimi i “krahëve të luftës” janë bërë për shkaqe personale dhe grupore. Si shmebull për të vërtetuar konstatimin e mësipërm, është fraksioni i PDK-së-NISMA, e cila është produkt i humbjes së privilegjeve pushtetore të një grupi njerëzish që u shkëputën nga “Amza” e tyre për t’u bashkuar sërish në PAN-in parazgjedhor.

Krejtësisht i befasishëm dhe i papritur është bashkimi i AAK-së me PDK-në në 5 minutat e fundit, pasojat e të cilit do t’i bartë AAK-ja për një përiudhë të gjatë kohore.

Është tepër e dhimbshme për liderin e AAK-së, zotin Haradinaj që kredibilitetin e fituar si rezultat i ndalesës katër mujore në Colmar të Francës ta humbas në mimutat e fundit!

Mbetët enigmë e pashpjegueshme, çka e detyroi Haradinajn t’i shkelë “vijat e kuqe” të përcaktuara nga vet ai, dhe çka e detyroi Kadri Veselin të heqë dorë nga kandidatura për kryeministër të vendit (shkak ky i prishjes së koalicionit me LDK-në)!

Poashtu enigmë e madhe do të mbeten edhe zhvillimet pasgjedhore në skenën politike kosovare, kur dihet fakti se asnjëri nga blloqet politike nuk do të arrijë t’i sigurojë votat e mjaftueshme për formimin e qeverisë së re.

Pak më shumë se enigmë do të mbetet fati i Ramush Haradinajt, a do t’ia arrijë të bëhet kryeministër dhe nëse po, sa do të qendroj në atë post!?

Përkundër shumë enigmave dhe paqartësive të mëdha, dihet qartë se slloganet zgjedhore të PAN-it; “Fillimi i ri”, “Drejtimi i ri”, “Për Kosovën”, etj nuk kanë asgjë të përbashkët me shtetndërtimin dhe të ardhmen prosperuese të qytetarëve të Kosovës, pasi në pyetje janë interesat personale të drejtuesve të siglës PAN, për vazhdimësinë e tyre në qeverisje dhe politikbërje, për ruajtjen dhe mbrojtjen e pasurive të kundërligjshme të krijuara pas lufte në Kosovë.

Se a do t’ia arrijnë krerët e siglës PAN të dëshmojnë para qytetarëve të kundërtën e asaj që ceka më sipër, se janë bërë bashk për të mirën e qytetarëve, do të mjaftojnë 100 ditët e para të qeverisjes së tyre.

Konsideroj se PAN-i është një koalicion i vonuar politik dhe tepër i dëmshëm për vendin, ngase në asnjë rrethanë, shkaktarët e katandisjes së vendit dhe thyerësit e shpresave të qytetarëve nuk mund të kthehen në shpëtimtar dhe as themeltar të një shprese të re, siq po trumbetojnë me slloganin mashtrues “Fillimi i ri”, i cili përveqse vazhdim i keqqeverisjes dhe kapjes akoma më të tmerrshme të institucioneve të shtetit, do të jetë vazhdim i “Status quos” dhe errësirës politike në vendin tonë.

Këtë më së miri e vërteton fakti i aderimit të disa gazetarëve dhe analistëve të njohur në tri shkronjat e siglës PAN, të cilët për qëllime personale ua kthyen shpinën qytetarëve dhe mediumeve për të cilat punonin, me shpresën për pasurim të shpejtë nga privilegjet e pushtetit.

Yryshi për pushtet, se edhe pak ka mbetur shtet!