Nuk është tradhti ta tradhtosh tradhtinë. Kujtesë për LDK-në

Nuk është tradhti ta tradhtosh tradhtinë. Kujtesë për LDK-në

Nga Skëndër Sadri KAPITI

Njerëzit lindin të  lirë dhe e gjithë jeta njerëzore është përpjekje e vazhdueshme për lirinë.

Liri do të thotë  edhe të ndryshosh mendim, të mos i rrish besnik  e fanatik pandryshueshmërisë. Të jesh dhe ta përqafosh të renë dhe ndryshimin që është për në të mirë dhe që imponon koha dhe realiteti nuk është tradhti por eshte emancipim , progres dhe zhvillim.

Kur traditat dhe përvojat e vjetëruara qofshin ato edhe politike bëhen të dëmshme dhe kur raliteti verteton se edhe ato tradita që  janë të dëmshme dhe të këqija, ato duhen braktisur, por traditat e mira dhe të dobishme duhen mbajtur,ruajtur e trashëguar.

Kundër të resë dhe ndryshimit janë pushteti dhe politika të cilat duan të ruajnë status quon-ë dhe për ta ruajtur pandryshueshmërinë i akuzojnë të tjertë për tradhti  dhe shpifin intriga, organizojnë komplote dhe i akuzojnë për herezi  ata të cilët nuk pajtohen me të vjetrën dhe që kërkojnë ndryshimin e përmirësimin. E tillë është elita politike shqiptare sepse ajo i dëshiron pushtetit dhe privilegjet përgjithmonë, duke mbrojtur madje edhe korrupsionin, injorancën, tradhtinë  dhe zullumet e tjera të saj.E vjetra politike synon që ta bejë pronë së saj organizatën politike, partinë, duke mos lejuar demokracinë e brëndshme të partisë dhe duke e mbajtur partinë nën ligjin e hekurt të autokracisë dhe të interesave të saj. Kështu funksionojnë partitë politike shqiptare.

 

Po, çfarë është tradhtia?

Tradhti është kur bën pabesinë. Tradhti në demokraci bën politikani që tradhton publikun, kur tradhton dhe spekulon me interesat kombëtare,  kur nuk mban fjalën, kur mashtron, kur hipokrizon  dhe kur gënjen e premton për të mashtruar.

Tradhti është kur merr drejtimin e partisë dhe kur lidershipi  saj harron, braktis dhe tradhton idealet,programin, vizionin dhe premtimet e saj;   tradhti është dhe kur e shfrytëzon dhe manipulon me partinë për interesa e përfitime personale; kur spekulon dhe  matrapazon me votat e votuesve dhe me besimin e tyre.

Pra, kjo është tradhtia dhe amoraliteti politik, dhe ta tradhtosh e të mos jesh palë me këtë tradhti  nuk je  tradhtarë, pra nuk është vlerë t’i qëndrosh besnik të keqes, mashtrimit ,gënjeshtrës dhe pabesisë  së tradhtarëve e spekulatorëve që kapin e privatizojnë partinë dhe e shfrytëzojnë atë për interesa personale.

Të etiketosh p.sh. Vjosën se po bën tradhti, pse ajo thotë të vërtetat të cilat tashmë i dinë publiku; pra të thuash se po bën tradhti kur ajo i qëndron besnike vetes së saj së pari, dinjitetit dhe personalitetit intektual e politik të saj; ta etiketosh dhe akuzosh  për tradhti dikë që i qëndron besnik marrëveshjeve, vizionit dhe premtimeve që LDK dhe ajo kane bërë para elektoratit dhe popullit gjatë fushatës elektorale kur kandidonte për kryeministre. Ta akuzosh tjetrin për tradhti pse ka guximin intelektual, politik e patriotik për të thënë dhe mbrojtur të drejtën, të vëtetën,  parimet dhe premtimet elektorale, interesat publike e kombëtare kundër tradhtisë dhe pabesisë, kunder krimit e korrupsionit; pra ta akuzosh pse tradhtohet tradhtia, kjo është avokatia më e madhe që i bëhet tradhtisë.

Ata që tradhtojnë tradhtinë nuk janë tradhtarë, por tradhtarë dhe më të këqinj se tradhtarët janë ata të cilët i qëndrojnë me vetëdije besnik dhe i nënshtrohen me servilizëm tradhtisë  dhe ata që shiten per interesa personale te tradhtia.

P.sh. tradhtarë  janë Mustafa, Veliu, Haziri  dhe të gjithë ata të cilët deklaroheshin se kurrë kualicion me PAN e me PDK, por që u bënë aleatë dhe bashkë kundër kualicionit qeverisës të LDK-së me VETVENDOSJEN. Ata deklaronin: kurrë aleancë  me Presidentin Thaçi por që u bënë jo aleat por madje edhe instrumente e vegla të tij kundër Qeverisë Kurti. Pra ata janë tradhtarë sepse tradhtuan  partinë, votuesit dhe elektoratin të cilët u besuan premtimeve për që më keq akoma,  u bënë palë me ata të cilët i akuzonin dikur  për tradhti, për pazare territori e korigjim kufijsh, për  krim,  korrupsion e hajni.  Dhe të mos jesh me këta që bënë tradhtinë nuk është tradhti, por është dinjitet, burrëri dhe personalitet human, politik, patriotik  dhe intelektual. Isa Mustafa me kompani  e kanë larguar LDK -në nga rugovizmi, që kur ata rrëmbyen  drejtimin e saj, pastaj  ai bëri,  hyri e bashkëqeverisi me Thaçin, që kur ai edhe e zgjodhi dhe votoi Thaçin President, dhe pra që kur LDK-ja u distancua nga demokraciteti i brendshem i partise, nga tradita e vyer e saj  dhe nga parimet dhe program politik i saj . Dhe sot asgjë nuk i ka mbetur LDK-së nga fizionomija e saj politike deri sa arriti deri aty: sa që të bashkohet e të rrëzojë legjitimitetin demokratik, u bë dhe organizatore e një puçi parlamentar kundër vetevetes dhe kundër verdiktit popullor të 6 Tetorit 2019 , madje arriti sa që edhe e shfrytëzoi pandeminë globale të koronvirusit për të rrëzuar qeverinë legjitime LVV-LDK . Sot LDK-së i ka mbetur si trashëgimi vetëm emri LDK.