NJË SHTEGTIM PËR KUJTIM

Demir KRASNIQI

NJË SHTEGTIM PËR KUJTIM

Përmes telave  të çiftelisë –

Një këngë t’ bukur , unë  e kam ujdisë !

Me e këndua , unë , do t’ ia nisë –

Për shqiptarët e  Maqedonisë !

 

Si bylbyli  në  agim  të dritës ,

Do t’ këndoj  një këngë të rritës –

Për shqiptarët e Iliridës ,

Që s’ ia njohin termin e  frikës !

 

Do t’ kaloj  Luginë e Karadak –

N’ Kumanovë  të shkoj për konak !

N’ Kumanovë gjithë ku flitet shqip –

Bukës – bukë edhe  kripës – krip !

 

Do t’ kaloj  Grykën e Kaçanikut –

N’ qytet t’  Shkupit , do t’ ia  mësyjë  një mikut !

Valët e  gëzimit  seç më dridhen trupit –

T’ i  këndoj qytetit të Shkupit !

 

Do t’ kaloj  Sharrin e Kosovës –

Për konak  do t’ ia mësyjë  Tetovës !

Nëpër fshatrat e  Pollogut mbarë –

Do t’ iu  këndoj për trimat shqiptarë !

 

Do t’ kaloj  nëpër  bjeshkë të  Sharrit –

N’ Iliridë , buzë lumit t’ Valëbardhit ;

Do t’ia  këndoj  trimat  Gostivarit ,

Skënder Beut dhe Ismail Qemajlit !…

 

Do t’ kaloj liqenin e Mavrovës –

Për konak  do t’ ia mësyjë Kërçovës !

Do t’ ia këndoj trimat e Uskanës ,

Të  Zajazit , Qafës dhe Sulltanës !…

 

Do t’ kaloj Grykës së Radikës –

Për konak dua t’ ia mësyjë Dibrës !

Do t’ ia  këndoj luftërat dhe traditën ,

Do t’ia këndoj  trimat dhe  mikpritjen !…

 

Drinit t’ Zi , do t’i shkoj rreth buzës –

Me kënaqësi do t’i  këndoj Strugës !

Do t’i këndoj vekut edhe drugëzës ,

Sofrës , bukës , gjellëve dhe lugës !…

 

Do t’ marr rrugë  me ngrohtësi t’ kraharorit –

T’i  këndoj Prespës  edhe  Ohrit !…

Sa me gëzim rrugëve , unë  jam nisë –

T’ shoh  luginën e  Pellagonisë !…

 

Do t’ zgjedh  vargje  si dritë xhevahirit –

T’ia  këndoj  qytetit t’ Manastirit !

T’ia  këndoj  qytetit t’ Alfabetit –

Me fjalët ma t’ ëmbla  si lëngu i sherbetit !

 

Gjilan, më 03.06.2017.         Demir KRASNIQI