MARIE TUÇI – MIRDITORJA QË SFIDOI ENVER HOXHËN

Demir Krasniqi

MARIE TUÇI – MIRDITORJA QË SFIDOI ENVER HOXHËN
Më datë 12 Mars 1928 –
U lindë Marie Tuçi – trimëresha e vërtetë !
N’ fshatin Ndërfushaz , atje në Mirditë –
Lindi gëzim i madh që e kemi pritë !

Shkoi për t’u shkollua , Maria kjo motër –
Në shkollën e mesme të motrave në Shkodër !
Në shkollën e mesme t’ motrave Stigmatine –
Zgjodhi rrugë fetare për të marrë mësime !

Kur arriti viti 1946 –
Abati Frano Gjini , kështu kishte dashtë ,
Që Marie Tuçin , pas mësimit dhe rritës –
Ta dërgoi mësuese në shkollën e Mirditës !

Marie Tuçi ishte mësuese guximtare –
Ndër vajzat e pakta në trojet shqiptare !
Ajo ishte bijë e nënë mirditores –
Që i doli kundër regjimit t’ Enver Hoxhës !

Ajo ishte vajzë e rritur nga Mirdita –
Sfidoi diktaturën pa pas frikë nga prita !
Por , ajo çka i ndodhi Maries në jetë –
Nuk mund të përshkruhet tmerri i vërtetë !

Pas shumë reprezaljeve që iu banë Mirditës –
Nga një qeveri e drejtuar prej komunistësh …
Me rastin e vrasjes së Bardhok Bibës –
U arrestua Marie Tuçi , bija e Mirditës !

Torturimet që Maria i ka përjetua –
Pas përmbysjes së regjimit i janë publikua !
Askund vend s’i lanë , gjithmonë nën përndjekje –
Mizorisht e torturuan deri e prunë në vdekje !

Xhelatët e zhveshën për t’ a plasë në sedër –
Në një thes e futën me një macë të egër !…
Macën e egër e godisnin me mjete të forta –
T’ egërsohet , t’ a sulmojnë Marien kah koka !

Më 20 Shtator 1950 –
Në spital të Shkodrës , Maria ndërroi jetë !
Vdiq e masakruar dhe e keqtrajtuar –
Gjithmonë e përndjekur dhe e torturuar !…

Gjilan, më 03.08.2017. Demir KRASNIQI