KRUSHEVA SHQIPTARE

KRUSHEVA SHQIPTARE
Teksti : Prof. Dr. Reshat Nexhipi – Manstir
Muzika : Demir Krasniqi – Gjilan

Moj Krushevë e bukur edhe e bekuar ,
Gjyshërit tanë të lumtur , të kanë themeluar !
Si ishe dikur dhe n’ çfarë derexhe je –
Sot asnjë shqiptar , për ilaç , nuk e ke !

Një pjesë shumë e madhe u asimiluan ,
Të tjerët , masovikisht , n’ dhe t’ huaj emigruan !
Në vende të ndryshme , për t’ jetuar mbetën ,
Dhe kockat e tyre , atje iu tretën !

Fabrika për armë , në Maqedoni e parë –
Ajo na ka dalë , nga dy vëllezër shqiptarë !
Ashtu edhe topat prej qershie unike –
Llogariten me peshë të madhe historike !

Pa këto arritje dhe betejën legjendare ,
Vepër kjo , po ashtu , e pastër shqiptare –
Republika e Krushevës , shpejt do të harrohej ,
Kryengritja e Ilindenit , kurrë nuk do t’ kujtohej !

Pitu Guri , legjendar , sa shpejt po harrohet –
Nga asnjë person zyrtarë , kurrë nuk po kujtohet !
Pitu Guri , kishte origjinë shqiptare ,
Dhe kjo, nga faktorët nuk përmendet fare ?!

Tëra këto fakte , më sipër që i theksova ,
Edhe shumë të tjera , që nuk evidentova –
Historianët maqedonë , gjithnjë i mohojnë ,
Dhe liderët tanë shqiptarë , nuk i kundërshtojnë ?!

Se kanë shumë ambicie dhe probleme tjera –
Merren me biznese edhe me tendera !…
Historia dhe e kaluara – kështu thonë ata –
Nuk të sjell as leverdi , dhe jo as para !…

Kush harron vuajtje t’ kaluara – i mbyllë veshtë e sytë –
Do ta mallkojë Perëndia – ka me i përsëritë !
Do ta mallkojë buka , nga toka e këtij dheu –
Me symbyllur e harresa nuk mbahet Atdheu !

Teksti : Londër , më 12. 09. 2015.
Muzika : Gjilan, më 20. 10. 2017.