KOSOVA E VOGËL ME ZEMRË TË MADHE

Demir KRASNIQI

KOSOVA  E VOGËL ME ZEMRË TË MADHE  

 

Moj Kosovë e vogël , me zemër të madhe –

Djemtë porsi petrita , vajzat si sorkadhe !

Dhunti sikur ti , nuk kanë tjerat shtete –

Lumenjtë  nga gjiri yt , derdhen në tri dete !…

 

N’ veri lumi Ibër , vjen në Mitrovicë –

Aty i bashkohen Llap edhe Sitnicë !

S’ bashku marrin rrugën , kalojnë për Serbi –

Shkojnë në Bullgari e derdhen n’ Det të Zi !

 

Po në Det të Zi , nga Kosova Lindore –

Shkon me krenari Morava Jugore !

Bashkë me te rrugëtojnë lumi i Moravicës ,

Edhe Lumi i Shtrembër , që vjen prej Kamenicës !

 

N’ Kosovën Jugore , lumenjtë rrjedhin prore –

Kalojnë shumë lugina dhe vende malore !…

Lepenci e Nerodimja nisen nga ky dhe –

Marrin rrugë të gjatë për  Detin Egje !

 

Lumi Nerodime , ka në funksion –

Një  bigëzim  human  –  bifurkacion !

Kësaj mrekullie  , mirë  t’ ia hapim  sytë –

Me këtë lloj dhuntie , n’ botë është vendi i dytë !

 

Dega e majtë  i futet  Sitnicës  në gji –

Bashkë me te merr rrugën drejt  Detit të Zi !

Dega e djathtë , merr  rrugën nëpër leqe e shelgje –

S’ bashku  me  Lepencin , derdhën  n’ Detin  Egje !

 

N’ Kosovë Perëndimore , lumenjtë rrjedhin prore –

Nga Rrafshi i Dukagjinit dhe bjeshkët malore !

Lumbardhi i Pejës , Prizrenit , Deçanit –

Janë burime t’ pastra nga gjiri i vatanit !

 

I merr Drini i Bardhë , bashkë me Erenikun –

Dhe të gjithë krenarë , mësyjnë Adriatikun !

Askund  kësaj  bote  , s’ ka këso marifete –

Nga një grusht Kosove  – me u derdhë ujë n’ tri dete !

 

Gjilan, më 22.06.2017.         Demir KRASNIQI