Këngë kushtuar Fehmi dhe Xhevë Lladrovcit

Këngë kushtuar Fehmi dhe Xhevë Lladrovcit   

            – Teksti , muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Hej , Fehmi Lladrovci , o  zemër kreshnike –

Dhe bashkëshortja e  tij , o, shumë grua  besnike !

Ajo Xhevë Krasniqi ,o , një vajzë prej fisi –

Me bashkëshort  Fehmiun –  luftën  bashkë e nisi !

            Refreni :

S’ e trembë lufta , Xhevë Lladrovcin –

Nuk e lenë vetëm bashkëshortin !

Xhevë Krasniqi  e  Fehmi  Lladrovci –

Dy bashkëshortë , që s’ iu gjendej shoqi !

Fatime Hetemi , o, një vajzë e re –

Bashkë me ta , ka  ra , o ,  për t’ shtrenjtin Atdhe !

Për  t’ shtrenjtin Atdhe , o,  edhe  për liri –

Nuk e  deshën jetën , të rrojnë  nën  robëri !

 

Hej, kjo Xhevë  Krasniqi –  o , kjo Xhevë   Lladrovcja –

Ani , për trimëri , o, kund s’ i  gjendej shoqja !

Njëra ndër luftëtaret e para të UÇK-së –

Ishte luaneshë , o,  trimëreshë me besë !

 

Bashkëshortët  Lladrovci , me zemra kreshnike –

Ishin ndër figurat më  emblematike ,

Të organizimit dhe luftës për liri ,

Në Kosovë , për të  vjetër edhe për  të ri !…

 

Pas  qëndresës  heroike t’ Fehmiut  dhe Xhevës ,

Luftëtarëve tjerë të UÇK-së  së  trevës –

Nga forcat barbare , shkelej mbarë Drenica ,

Nga pushkët çlirimtare , dridhej Çiçavica !…

 

Më 22 Shtator 1998 –

Ky çift , heroikisht ranë pa kursyer jetë !

Në një betejë të  vështirë e t’ pa barabartë –

N’ luftë me forcat serbe dhe  sllavo –  barbarët !

 

Bashkë me ta ra  dhe studentja  Fatime Hetemi –

Si dhe shumë dëshmorë të tjerë prej këtij tereni !

Fehmi Lladrovci ishte Komandant i Brigadës 114 –të –

Emrin e  tij , kjo brigadë do ta mbajë për jetë !

 

N’ vitin 2019 , më datën  19 Shtator –

N’ Drenas janë vendosur shtatoret për  dëshmorë !

Fehmi dhe Xhevë Lladrovci , do t’ jenë të  pavdekshëm –

Aty do t’ jetojnë gjithmonë  n’ kujtim të përjetshëm !

 

  1. Kënga e dytë kushtuar Fehmi dhe Xhevë Lladrovcit

 

Heroizmi i Fehmi  dhe Xhevë Lladrovcit –  shëmbëlltyrë e kohës ,

Dy figurave të mëdha të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ,

Që përfaqësojnë figurat tipike të luftëtarëve të lirisë –

Janë simbole heroike  të  lavdisë  dhe  krenarisë !

 

Bashkë me Fehmiun dhe Xhevën , maleve dhe bjeshkës ,

Duke luftuar për liri , para 21 vjetësh ,

N’ fushë  të nderit , trimërisht ra  edhe Fatime Hetemi –

“Heroina  e Kosovës “ –  mburremi  që e kemi !

 

Fehmiu , Xheva  dhe  Fatimja  edhe çdo dëshmorë –

Janë frymëzim dhe motiv për ne , që e  kem fatin në  dorë !

Për të  punuar  edhe  ndërtuar  deri  sa nuk është vonë –

Për një të ardhme sa  më të mirë në atdheun tonë !

 

Këngën tonë shpërndajeni kudo  trojeve të Ilirisë –

Për ta nderuar heroizmin e luftëtarëve të lirisë !

Për t’ uruar nënat që të shohin dritë –

Për heronjtë e kombit tonë  që i kanë lindë e rritë !

 

Gjilan, më 22.09. 2019.       

Demir Krasniqi