Jo marrëveshjes për zhbërjen e shtetit!

Shkruan: Florim Zeqa 25.02.2019

Jo marrëveshjes për zhbërjen e shtetit!

Në vitet e 90-ta, udhëheqësit politikë, aktivistët dhe veprimtarëtishin sinonim i së mirës, admiroheshin e respektoheshin aq shumë nga populli, saqë trajtoheshin si idhuj, për faktin se kemi pasur një lidership të përgjegjshëm (Ibrahim Rugova), kur pushteti moral ushtrohej në tërë territorin e vendit, karrshi një okupimi të egër e barbar serb.
Ndryshe në Kosovën e sotme, politikanët shiqohen me ironi nga popullata, të cilëve përveqse u mungon pushteti moral, janë bërë sinonim i të këqijave, si; nepotizmit, korrupsionit, krimit të organizuar e dukurive të shumëta negative.
Për këtë situatë, përgjegjësia bie edhe mbi popullatën kosovare, që e mbajti kaq gjatë në pushtet një klasë të tejikriminuar, korruptuar dhe shantazhuar politikisht nga ndërkombëtarët!

Çasja e gabuar e ndërkombëtarëve

Ndërkombëtarëve të instaluar në Kosovë, nga pas lufta e këndej, në vend të zhvillimit ekonomik dhe mirëqënjes së qytetarëve, iu ka interesuar stabiliteti politik, në vend të forcimit dhe konsolidimit të shtetit të Kosovës iu ka interesuar fuqizimi i serbëve brenda shtetit të Kosovës, në vend të ruajtjes së sovranitetit dhe integritetetit territorial të shtetit të Kosovës iu ka interesuar shtrirja gjeografike e serbëve përmes decentralizimit etnik,…e deri të bisedimet e Brukselit, përmes të cilave në emër të “normalizimit” të mardhënjeve të Kosovës me Serbinë, kësaj të fundit i mundësuan; hapjen e rrugës drejt BE-së, amnistimin e krimeve të luftës në Kosovë, kthimin e sovranitetit të saj në rreth 30 % të territorit të Kosovës me ligjin mbi trashëgiminë (mbrojtjen e Kishave dhe Manastireve serbe), i cili tani po kthehet në “EX-PATRIA” (ekstraterritorialitet) për kishat dhe manastiret serbe.
E kam thënë në vitet e para të pasluftës, të protektoratit legal ndërkombëtar dhe po e përserisë prapë; “E vetmja gjë pozitive në Kosovën e pasluftës është largimi i çizmës së pushtuesit serb e asgjë më shumë”!
E di që kjo dikujt i duket paradoksale, por realiteti i ditëve të sotme e vërteton se kemi; qeverisje të njëjtë, getoizim të popullatës, krim dhe korrupsion, degradim të skajshëm të institucioneve të vendit, manipulim dhe abuzim me rezultatet zgjedhore, denigrim të vlerave kombëtare dhe njerëzore, shkatërrim të sistemit shëndetësor, defunksionalizim të sistemit arsimor dhe paralizim të plotë të sistemit gjyqësor në vend,…i kurorëzuar me themelimin e Gjykatës Speciale!
E krejt kjo ka ardhur si pasojë e trysnisë ndërkombëtare për bashkimin e poleve të kundërta politike në qeverisje, formulë kjo shkatërruese e sistemit qeverisës të një vendi.
Për të ardhur deri tek kjo, ndërkombëtarët fillimisht e korruptuan dhe shantazhuan deri në palcë klasën politike kosovare (shqiptare), për t’i ngritur më pas në majat e pushtetit,…me qëllim të mbajtjes nën kontroll të plotë të tyre,…ndërsa popullin e mjerë e mbajnë si kope delesh të ngujuara dhe të uritura, pa të drejtë levizje të lirë drejt vendeve të Bashkimit Europian.
Po të ishte ndryshe, bashkësia ndërkombëtare që moti Kosovën do ta vënte në binar të shëndosh të zhvillimit ekonomik, barazisë qytetare konformë vlerave të demokracisë euoperëndimore.

Largimi i politikanëve servil, shpëtim për vendin

Ne, punët e shtëpisë kemi mundur t’i rregullojmë mirë dhe shpejt edhe pa ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare. Nismat për rregullimin e brendshëm të shtetit të Kosovës duhet t’i marrim vet, duke filluar nga ndryshimi i ligjit mbi zgjedhjet për funksionalizimin e shtetit, reformave të thella në sistemin e drejtësisë, arsimit, shëndetësisë e deri të projektet zhvillimore të vendit.
Mjafton një nismë e shëndoshë nga vet populli, jasht ndikimeve të liderëve të korruptuar dhe jasht këtyre partive politike, e cila krijon përspektivë dhe ndërton bazament të qëndrueshëm për fillimin e një kapitulli të ri politik në vend.
Çfarëdo mbetje e kësaj klase të dështuar politike në pushtet do të paraqet pëngesë në ecjën e shtetit, mirëqenjen dhe prosperitetin e shoqërisë kosovare në përgjithësi.
Vënja e njerëzve me dinjitet në ballë të shtetit, zgjedhja e njerëzve të guximshëm që janë të zotët t’i kërkojnë SHBA-ve, BE-së dhe bashkësisë ndërkombëtare integrimin etnik në vend të integrimit me Serbinë, t’i kërkojë BE-së që kësaj të fundit (Serbisë) t’i vejë kushte para anëtarësimit në BE, siq janë; njohja e shtetit të Kosovës në kufijtë ndërkombëtar, t’i paguaj Kosovës dëmet e luftës, kthimin e eshtrave të të pagjeturve, kthimin e librave kadastralë, kthimin e pensioneve dhe pasurive të grabitura gjatë luftës së fundit në Kosovë.
Që kjo të ndodhë shpejtë, duhet të ndalet sa më parë trendi i keqpërdorimit të politikanëve servilë nga ndërkombëtarët, përmes të cilëve jo vetëm që janë duke i rehabilitizuar krimet serbe, por janë duke e kthyer Serbinë në Kosovë, bashkë me këtë edhe rrezikun e një lufte të re dhe shkatrrimtare për rajonin e Ballkanit.

Shteti në rrezik

Përderisa në secilin shtet normal, të zhvilluar dhe demokratik ndiqen dhe luftohen të korruptuarit, hajdutët, mashtruesit, intrigantët dhe tradhtarët, në vendin tonë jo vetëm që kultivohet dhe mbrohet me ligj ky soj i keq i njerëzve, ata vendosen në majat e pushtetit!
Shteti i Kosovës është në rrezik, pas rrëshqitjeve drastike të klasës politike kosovare në bisedimet e Brukselit, pavarësia e shtetit e ka humbur çdo kuptim. Ndërkombëtarët shtetin e Kosovës më nuk janë duke e trajtuar si Republikë të pavarur por si një territor multietnik, me sovranitet të dyfisht,…madje disa edhe si koloni të Serbisë.
Në asnjë rrethanë nuk duhet lejuar që interesi shtetëror të rrezikohet shkaku i interesave personale të liderëve të korruptuar dhe shantazhuar, hipokritëve, gënjeshtarëve dhe injorantëve politikë!
Duhet të vijë në shprehje elementi kombëtar, elementi intelektual e mbi të gjitha duhet të respektohet vullneti i popullit përmes Referendumit popullor, si mjet që e përcakton vullnetin e shumicës shqiptare në Kosovë dhe drejtimin e politikës shtetërore e jo interesat e fqinjëve, e aq më keq të pushtuesit tonë verior.
Vetëm dëgjimi i zërit të qytetarëve i shprehur përmes Referendumit popullor,…përveqse do të ishte shprehje e nivelit të lartë demokratik, për rregullim të brendshëm politik, do të garantonte mbrojtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të shtetit të Kosovës.
Në asnjë rretthanë nuk duhet lejuar që individ apo grupe njerëzish të vendosin për lëvizjen e kufijve të shtetit, as për dhënjen në shfrytëzim (pronësim) të pasurive të shtetit (Trepça, Ujmani) kompanive të huaja cilat do qofshin ato, si dhe dhënjën e statusit të ashtuqujtur “Special” për Mitrovicën si minishtet “Free City” në veri apo të statusit ekstraterritorial “Ex-Patria” për kishat dhe manastiret serbe në brendi të Kosovës.
Të drejtat e shqiptarëve të Luginës duhet të jenë të barabarta dhe në proporcion të plotë me të drejtat e pakicës serbe në Kosovë, e jo të diskriminohen me shkëmbim të pjesshëm të territoreve apo me të ashtuquajturat “Special Distrikt” dhe “Free Tax Zone”.
Këto dhe të gjitha marrëveshjet e mundshme në dialogun e Brukselit, paraprakisht duhet t’i nënshtrohen Referendumit popullor e tek pastaj të shkojn në Kuvendin e Republikës së Kosovës për miratim.
Në rast të mohimit të kërkesës për Referendum nga ana e bashkësisë ndërkombëtare, atëherë më askush nuk mund t’na pengoj në përdorimin e gjitha mjeteve tjera për mbrojtjen e terësisë territoriale, sovranitetit dhe integritetit shtetëror.
Është momenti i fundit të bashkohen të gjitha forcat progresive në vendin tonë pa dallime partiake, ideologjike apo fetare, për të shpëtuar atë që është e mundur të shpëtohet tani në këtë gjysëm shtet, me gjysëm liri dhe gjysëm pavarësi.
Pas marrëveshjes së miponuar me Serbinë, Kosova do ta humbë shtetesinë e saj dhe do ta marr karakterin e një qeverisje lokale nën protektorat ndërkombëtar.
Andaj, të bëhemi të gjithë bashkë, e t’i themi jo marrëveshjes me Serbinë për zhbërjen e shtetit!