Ia këndojmë katundet Komunës së Kamenicës

Ia këndojmë katundet Komunës së Kamenicës

            – Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Hajde djalo , hajde ,  bjeri  ti mezhnicës  –

T’ ia këndojmë katundet Komunës së  Kamenicës !

T’ia  këndojmë katundet n’ rrafsh dhe në malësi –

Zemra të na tundet n’ krenari dhe  kënaqësi !

 

Sa herë t’ na merr malli me dalë me mbledhë vojsa –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Berivojca !

Sa herë t’ na merr malli për  borë  dordoleci –

Me shokë marrim rrugën , dalim  kah Boleci !

 

Sa herë duam stufat me i ndezë me boça –

Me shokë marrim rrugën edhe shkojmë kah Bosca !

Sa herë t’ na merr malli për farë kastraveci –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Bozheci !

 

Sa herë t’ na merr malli delet t’i kullosim –

Me shokë marrim delet , shkojmë kah Bratilloci !

Sa herë t’ na merr malli për kerr me kanata –

Me shokë marrim rrugën edhe shkojmë kah Bllata !

 

Sa herë t’ na merr malli  për të  bartë kravata –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Busavata !

Sa herë t’ na merr malli për  me  fol për  princa –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Bushinca !

 

Sa herë t’ na merr malli me dëgjua mezhnica –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Buxhenica !

Sa herë t’ na merr malli me pa lule  krekësi –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Carefci !

 

Sa herë kem dëshirë që t’ mos na dhëmbin koci –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Dajkoci !

Sa herë t’ na merr malli për  dritë  me gaznica –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Dazhnica !

 

Sa herë t’ na merr malli me dalë me  mbledhë vojsa –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Desivojca !

Sa herë t’ na merr malli me e pa  ndonjë shoq –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë  në  Domaroc !

 

Sa herë t’ na merr malli  me e pa  ndonjë dost  –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë në Drenoci !

Sa herë t’ na merr malli për miq nga këto treva –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Firiçeva !

 

Sa herë t’ na merr malli për qerre me spica –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Gllogovica !

Sa herë t’ na merr malli për sheqer me grimca –

Me shokë marrim rrugën  dhe dalim kah Gmica !

 

Sa herë bëjmë përpjekje të shpëtojmë nga lloçi –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Gugulloci !

Sa herë t’ na merr malli për burra  besniku –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Gragjeniku !

 

Sa herë t’ na merr malli për me u mbushë gëzime –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë për Grizime !

Sa herë t’ na merr malli për  mazë me  gjyveç –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Gjyrishec !

 

Sa herë t’ na merr malli për drithë të përshoshëm –

Me shokë marrim rrugën për Hajnoc të Poshtëm !

Sa herë t’ na merr malli për malësi për s’ tepërm –

Me shokë marrim rrugën për Hajnoc të Epërm !

 

Sa herë t’ na merr malli për bukë kallamboqi –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Hodanoci !

Sa herë t’ na merr malli  për lojën  “ jadeci “ –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Hodeci !

 

Sa herë t’ na merr malli me pa  tjerr  nga boshti –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Hogoshti !

Sa herë t’ merr malli me pi ujë me u kënaqë –

Me shokë marrim rrugën , dalim në Jallaqë !

 

Sa herë t’ na merr malli për bukë të shëndetshme –

Me shokë marrim rrugën për Karaçevë të Epërme !

Sa herë t’ na merr malli për lojëra t’ përmotshme –

Me shokë marrim rrugën për Karaçevë të Poshtme !

 

Sa herë t’ na  merr malli me ndejë n’ odë me pleq –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Kolloleq !

Sa herë t’ na merr malli me ngrënë boronicë –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Kopërnicë !

 

Sa herë t’ na merr malli me hëngër shalqin –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Koretin !

 

Sa herë t’ na merr malli për vendlindje tepër –

Me shokë marrim rrugën për Kormjan të Epër !

 

Sa erë t’ na merr malli për kopshtet dhe lulet –

Me shokë marrim rrugën për Kormjan t’ Ulët !

Sa herë t’ na merr malli me mbledhë  gurë për  brincë –

Me shokë marrim rrugën , dalim n’ Kostandincë !

 

Sa herë  na  merr malli për traditë n’ këto treva –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Krileva !

Sa herë  na  merr malli  me pa djep kaptelli –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Kranidelli !

 

Sa herë na merr malli me pi ujë nga  kënata –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Kremenata !

Sa herë na merr malli , bari me kositë –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë  në  Kosovicë !

 

Sa herë na merr malli me  pa kullë çekiçi –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Laçiqi !

Sa herë na merr malli me ndie këngë shqiptari –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Leshtari !

 

Sa na merr malli për lojëra me kocka –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Lisocka !

Sa herë na merr malli t’ lirohemi nga  ngërçi –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Muçivërci !

 

Sa herë t’ na merr malli me ngrënë mish pa koca –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Maroca !

Sa herë t’ na merr malli  me pi ujë prej gurre –

Me shokë marrim rrugën , dalim në Magure !

 

Sa herë t’ na merr malli  me pa djathë me shëllinë –

Me shokë marrim rrugën , dalim në Meshinë !

Sa herë t’ na merr malli  me pa mazë  me kos –

Me shokë marrim rrugën , dalim n’ Miganofc !

 

Sa herë t’ na merr malli  me ba punë për çarë –

Me shokë marrim rrugën ,  dalim në Moçarë !

Sa herë t’ na merr malli për sofër me gjellë –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Novo Sellë !

 

Sa herë t’ na merr malli me i pa  yjet n’ qiell –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë deri n’ Pançellë !

 

Sa herë t’ na merr malli me shkua te ndo ‘i  dost –

Me shokë  marrim rrugën , shkojmë e rrimë n’ Petrovc !

 

Sa herë t’ na merr malli  me i ra harmonikës  –

Me shokë marrim rrugën dhe  ia mësyjmë  Poliçkës !

Sa herë t’ na merr malli t’ shkojmë në odë të dostit –

Me shokë marrim rrugën , ia mësyjmë Qarrakocit !

 

Sa herë t’ na merr malli për burra të bosit –

Me shokë marrim rrugën dhe ia mësyjmë Rajnocit !

Sa herë na merr malli  për  ara  të plugut –

Me shokë marrim rrugën n’ drejtim t’ Ranillugut !

 

Sa herë t’ na merr malli t’ na gatuaj baçica –

Me shokë  marrim rrugën , shkojmë kah Rogaçica !

Sa herë t’ na merr malli me dalë në livadhe –

Me shokë marrim rrugën për Ropotovë të Madhe !

 

Sa herë t’ na merr malli për ndo ‘i  çorbë me gogël –

Me shokë marrim rrugën për Ropotovë të Vogël !

Sa herë na merr malli t’ luajmë me mezhnicë –

Me shokë marrim rrugën , dalim n’ Rahovicë !

 

Sa herë t’ na merr malli për bukë  kallamboqi –

Me shokë  shkojmë  n’ Ruboc , që nuk  i gjendet  shoqi !

Sa herë t’ na merr malli të hamë bukë me  gjizë –

Me shokë  marrim rrugën edhe shkojmë në Sfircë !

 

Sa herë t’ na merr malli për mik që s’ ka  shoq –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë në Strezoc !

Sa herë t’ na merr malli me ecë me atllarë –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë në Satllarë !

 

Sa herë t’ na merr malli me bartë me kolica –

Me shokë marrim rrugën dhe shkojmë kah Strelica !

Sa herë t’ na merr malli , me pa dash  ugiçi –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Shahiqi !

 

Sa herë t’ na kaplojë malli për së tepër –

Me shokë marrim rrugën për Shipashnicë t’ Epër !

Sa herë na merr malli  për lojëra të  joshtme –

Me shokë marrim rrugën për Shpashnicë t’ Poshtme !

 

Sa herë t’ na merr malli , t’ shohim ato stena –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Tërstena !

Sa herë t’ na merr malli , për zogjtë si  strinca –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Tirinca !

 

Sa herë t’ na merr malli , për lëkura dhe planca –

Me shokë marrim rrugën , dalim kah Tomanca  !

Sa herë t’ na merr malli , për  dru copanica –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë kah Topanica !

 

Sa herë  t’ na merr malli për këngë të  turrecit –

Me shokë marrim rrugën , dalim drejt  Tugjecit !

Sa herë t’ na merr malli për qumësht  me përshesh –

Me shokë marrim rrugën , shkojmë në Vaganesh !

 

Sa herë t’ na merr malli  për të  ngrënë bakllava –

Me shokë marrim rrugën, shkojmë kah  Velegllava !

Sa herë t’ na merr malli për turshi me spec –

Me shokë marrim rrugën , dalim në Vriçec !

 

Sa herë t’ na merr malli  me pi ujë prej çepi –

Me shokë marrim rrugën , dalim  kah  Zajçeci  !

Sa  herë t’ na merr malli n’ kroje me pi ujë –

Me shokë marrim rrugën dhe dalim në Zhujë !

 

Gjilan, më 18. 12. 2019 .     

Demir KRASNIQI