Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 

 

 

Poezi/Prozë - Sadulla Zendeli Daja: - Poezi

SI MË MBETI EMRI ”DAJË”

Poezi nga:

Sadulla Zendeli Daja

 

Zgjedh dhe redakton:

Shaban CAKOLLI

 

SI MË MBETI EMRI ”DAJË”

Mbledhje e fshehtë në Gostivar,
Dy studentë t’inxhenierisë,
Një pishtar i diturisë,
Një nacionalist i flaktë,
Që ikte nga kotari i mërive
Dhe një Drejtor Kooperative.

Me dëshirë të flaktë vendosëm,
Radio Kuksin ta dëgjojmë,
Fjalën shqipe ta përjetojmë,
Zemrat tona t`i begatojmë.

Të dëgjojmë shqip një fjalë,
Qoftë i përjetshëm
Radio Kuksi margaritar!
Me afshin e zemrës t`a dëgjojmë.
Me drojë se sllavët s´na lejojnë.

Të vëmendshëm kudo që shkonim,
Sllavët e zymtë mos na gjykonin,
Një popull i tërë ndiqej nga terrori.
Iknim e fshiheshim nga agresori -
Të mos na shihte okupatori…

Një ditë pranvre në një mal të shpeshtë,
Të pestë shkuam tek vendi i fshehtë,
Radio Kuksin në shqip t’a dëgjojmë,
Fjalët e para në shqip t’i përjetojmë:

 

RADIO TELEVIZIONI SHQIPTAR.
JU FLET RADIO KUKSI!

”Popull i shtypur dhe i ndarë,
Gjuhën amtare e ka të ndaluar t`a flasë,
Të ndaluar e të okupuar,
Të torturruar, e të dëbuar
Të burgosur, të therë e të vrarë,
Vetëm se janë shqiptarë.
Okupatorët sllav nga Kaukazi
Kan okupuar trojet tona,
Shqiptarët në copa i kanë ndarë“.

Uaa sa bukur! Britmë e madhe!
Duke dëgjuar e duke qarë!
Njëri e puthi radio Kuksin shqiptar.
Të tjerët u përqafuan duke qarë!
Rroftë Shqipëria! Rroftë Radio Kuksi!
Rroftë Kosova! Rroftë Ilirija,
Rroftë Çamëria dhe gjithë shqiptaria!

O vëllezër Shqiptarë!
Shqipëria është Nëna jonë!
Nuk i le bijat e bijtë e saj të ndarë!
Një ditë u mblodhëm,
Në fshehtësi të bisedojmë.
Njëri nga ne propozoi:
Kam dy fjalë për t’ju thënë,
Kështu si e kemi nisur,
Okupatori sllav do na dëgjojë,
Do të na burgosë
E do të na helmojë!

Daja Zibë unë e di ç`të bëjmë:
Të ikim nga Gostivari jonë,
E të shkojmë në Shqipërinë tonë.
Do t´a marrim rrugën e Sharrit,
Do të ecim gjurmëve e shtigjeve
Të Xhemë Gostivarit,
Do të dalim në majë të Sharrit,
Do të ndalojmë në majë të Tomorit.
Tjetri tha: do të vazhdojm në vendin tonë!
T´a ruajm Mëmëdheun e stërgjyshve tanë.
I pesti me krenari i tha këto fjalë:
Kam një ide si të veprojmë dhe të vazhdojmë!
Heshtje, askush dhe frymë nuk merrte!
Trego-trego ç´ka ke menduar…!
O vëllezër, shqiptarë unë do të propozoi:

Shqipërinë dhe Radio Kuksin
Do ta thirrim ”Daja” Jonë!

Uaa, Uaa! sa mirë ke thënë!
Të gjithë britën me një zë!
Kur do të takohemi do të pyesim?
Si ishin nga Daja-Daja jonë?
Atëherë do t`a dimë
Se kush e ka dëgjuar pa frikë
Radio Kuksin-Dajën tonë!

 

KËSHTU MBETI EMRI DAJË!

Ne të pestët thirreshim Dajë!
Edhe të tjerët i thirnim Dajë.
Por, Dajën tonë e kërcënuan,
E dëbuan larg në Skandinavi.
Iku Daja në mëgrim,
E ne mbetëm në dëshprim,
Idealin e kishim në zemër,
Ishim të vendosur e të bashkuar,
Popullit tonë për ta ndihmuar.

Daja jonë emrin e vazhdoi në mërgim.
Por u dënua 20 vjet nga shteti sllav
Në ish Jugosllavi e vendlidje mos të hyjë.
Duke vepruar, Daja mbeti n’Skandinavi.

Kur Kosova fitoi Pavarësi,
Daja udhëtoi në Dardani.
Herën e parë në vitin 1999-të
Erdhi n‘Prishtinë nga rruga e Sharrit,
Ku ende vërehen gjurmët
E Gjeneralit Xhemë Gostivarit.
Në hyrje të Prishtinës u ndalëm
Në një parking
T´a dëgjojmë Radio Kosovën:

Ju flet Radio Kosova e Lirë -
Ju flet Radio Prishtina!

S’mundi t`i frenoj’lotët ky burr’mërgimtar!
Për këtë ngjarje ”Toena” është dëshimtar!
Daja nuk është si burrat e dheut,
Që lotët u thahen në sy!
I pa rrugët e Kosovës me njolla gjaku
Dëshmorët e shenjtë që u flijuan,
Për lirinë e e Dardanin’ e lashtë!
Vazhdoi në shtetin e dytë Suedi.
Të veprojnë e krijojë,
Për atdheun dhe mërgimtarët tanë,
Në veri të botës e kudo që janë.
Të larguar, të dëbuar nga vendi jonë,
Nga mëmëdheu i shenjtë që po jetonë.

Daja Zibë nga Peklishta e Tërnovës,
Rrugën e mërgimit e përjetoi,
Flamurin shqiptar nga duartë kurrë s’e lëshoi
Në demonstrata me flamur në dorë ishte i pari,
Gjithë mundin lirisë së trojeve tona ua kushtoi,
Ëndërroi bashkimin e trojeve shqiptare,
Viset tona t’bekuara në copa ndarë,
Nga sllavët e Kaukazit gjakatarë…

Në vitit 1975, u regjistrua shkolla e parë shqipe në Suedi. Këtë shkollë e hapi Sadulla Zendeli-Daja me prindërit shqiptarë. Daja vazhdoi si arsimtar i gjuhës shqipe 27 vjet me rradhë, duke lënë pas vetes mbi njëqind intelektualë. Emri Daja vazhdon ende në Suedi dhe është i njohur mes bashkatdhetarëve tanë në Skandinavi. 

PËR FILOLET:SHABAN CAKOLLI

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .