Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Adem Zaplluzha
 

Disa poezi nga libri "Sytë e gurtë të erës
 

2015

Poezi
C:\Users\Adem Zaplluzha\Desktop\IMG_20141126_140100972.jpg
Nga ekspozita e librit të Adem Zaplluzha , Prizren 22 dhjetor 2014
Biblioteka e qytetit

 
Adem Zaplluzha

 
NJË KAL I GJELBËR

 
Njerëzit  thonë se ëndrra
Është një pjesë përbërëse e vdekjes
Kurse unë them të kundërtën
Vdekja është ajo pjesë e ëndrrës
Që fle përherë
Në sqepin e zogut të verdh

 
Një kalë i gjelbër
Mbrëmë vrapoi çmendurisht
Nëpër udhët e dizgjinëve
Vrapoi
Dhe askurrë nuk u ndal
Të bisedoj
Me kroin për etjen e shirave

 
E shirat këtu
Reshin vetëm kur kanë etje
Bien jo për ta shuar mallin
E mjegullave të shfrenuara
Por për të bisedua
Për ëndrrën e mëngjesit

 
Njerëzit përherë mendojnë
Se ëndrrat nuk janë të mira
Por kurdoherë ëndërrojnë
Vdekjen e zogut shtegtarë të gjumit
Ëndërrojnë edhe shiun si një zog
Që nuk ndalet
Te portat e kujtesës

 
PËRTEJ DRITËS SË QIRIUT

 
Ndoshta çdo person
Ka të drejtë të jetoj si bleta
Me ëndrrën e saj të huazuar
Prej zogjve të galaktikës

 
Të jetoj ashtu
Si i pëlqen gjumit të saj
Të vrapoj
Ose të iki diku mes hapësirës
Dhe asaj pjese të padukshme të erës

 
Por kryesore është
Se duhet të largohet diku
Të shkoj
Përtej dritës së qiriut
Që ndizet në heshtje
Te moli i peshkatarit të vetmuar

 
Kur njerëzit gjunjëzohen
Ata instinktivisht i luten dikujt
Që i besojnë
Ose që kurrë nuk i kanë besuar
Por ata luten dhe instinktivisht
I lëvizin gishtat e holla
Për t’i ngjizur
Me shpirtrat e lutjeve pagane


SA HERË QË I HAPËM SYTË

 
Ndoshta ecja ime
Po i përngjan sonte një ëndrre
Që e luante në telat e violinës
Dikur një erë e çmendur

 
Ëndërr pa kurrfarë skenari
Herë binin gjethet
E herë binte një gjelbërim
Nga buzët e natyrës

 
Po mos të ishte kështu
Kjo nuk do të kishte qenë ëndërr
Por një zhgjëndërr
Posa e filluar në zemrën e pluhurit

 
Ne ecëm deri te burimi
Por nuk na dhanë pikë uji
Vetëm era e molisur
Qante te lisat si një nuse e ve

 
Ëndrra e ime
Nuk mund të ishte edhe ëndrra e juaj
Unë i përjetova pak më ndryshe
Udhët e humbura të gjumit

Sa herë që i hapim sytë
Te bebëzat tona të fishkura
Përgjon një ëndërr e trishtuar
Ëndrrën e erës
Dhe të vetmisë së njeriut


 
PO MË DUKET KJO STINË

 
Për çdo ditë e më shumë
Po më duket kjo stinë
Është duke i përngjarë njeriut të dehur
Kur kalon  përtej urës
Me një këmishë të shqyer

 
Kjo pranverë ka filluat të frymojë
Si fëmijëria  ime e kafshuar
Asnjë lejlek i bardhë
Sivjet nuk ndalet
Nëpër çatitë e qytetit të rrënuar
Edhe këto mjegulla që po zbresin
Më duken disi të largëta
Si ëndrrat e fëmijërisë sime
Në zbritje e sipër
Po ecin me hapa të huaj   

 
Ne pritëm një kohë të gjatë
Ardhjen e një stine më alegro
Tingujt e dhimbshëm
Të një serenate sonte po pikojnë
Nën ullukët e vetmisë
Ku qajnë fëmijët e lagjes

 
Më pastaj shikojmë
Si lisa të dehidruar vjeshtën
Dhe nuk mund të bëjmë asgjë
Mjegullat e zeza dynden
Prej një ane
Në anën tjetër të atdheut
I cili askurrë nuk i ndali britmat
 

 
NJË COPË MJEGULLE

 
Mëngjesi i mërdhirë
Shikoj se si plaket pasqyra
Në flluskat e ujit

 
Një njeri më bënë me dorë
Nuk kuptoj
A është duke i përshëndetur
Rrudhat e ballit tim
Ose thinjet e flokëve të stinës

 
Por një përshëndetje
Si fantazmë
Vjen nga lashtësia e erës
Dhe zgërdheshet
Me qepallat e zbardhura
Mes dhëmbëve të krehrit

 
Një copë mjegulle
Te flokët e mëngjesit
End këmishën e një stine
Dhe ia dhuron pasqyrës
Në çastin
Kur dënesin zogjtë e fjalëve   
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .