Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Adem Zaplluzha
 

MË FAL NËNA IME
 

2015

Poezi
C:\Users\Adem Zaplluzha\9 libraa.jpg

 
Adem Zaplluzha - MË FAL NËNA IME

 
Sa shumë po i përngjan ky lejlek
Ëndrrës sime prej sfinksi
Për çdo menatë
Me krahët e bardha të erës
I mbështjell si nëna foshnjën
Plagët e një dune të përlotur

 
Më fal nëna ime
Më fal
Edhe burrat qajnë
Qajnë
Më shumë se gurtë e atdheut
Çdo lot i ngrohtë njeriu
Në vete paska një trishtim

 
Më fal nëna ime
Më fal për herë të njëqind
Por nuk mund të duroj
Nuk më ka mbetur asnjë pikë durimi
Mbase edhe unë po u përngjaj
Këtyre gurëve
Që asnjëherë nuk i ndalin vajet

 
Më trembin

Si enigmat e trishtuara

Me trembin këto hije

Që zvarriten shpirtrave të ngrirë

Kjo natë e stërgjatë

Paska ngecur diku mes baladave


 

PASKAM MBETUR


 

O ju përgjëroj njerëz

Më nxirrni

Nga ky boshllëk i pafund

Duart dhe shpirti im

Po fundosen

Pashmangshëm po fundosen në mjerim


 

Kam mbetur si kallkanët

Mes këtyre netëve

të gjata të dimrit

Asnjë ledhatim të ngrohtë dore

Nuk ndjen lëkura ime


 

Si të dal nga kjo zbrazëtirë

E pashpirt

O ju lutem

M’i zgjatni duart e mishta


 

Nga vetullat e mia të thinjura

Pikojnë si lotët

Shtreza të ngrira prej dhembjeve


 

Kah më qon kjo udhë

E kah ajo tjetra

Kam mbetur si kërcu

Mes kësaj shkretëtire të urisë

Paskam mbetur

Si një kallkan i ngrirë dimri 

NËPËR TË CILIN VEND


 

Nëno kjo kanjushë

Paska një tatuazh të verdhë në sy

Nëpër të cilin vend

Kaluan lukunitë e ujqve

Duke i shkretuar kullosat e bletëve


 

O ju lutem më tregoni

Pse ikën mbrëmë mjellmat e bardha  

Ne nuk kishim ndërmend

T’i zëmë zogjtë

Moti e kemi lënë fëmijërinë prapa shpine


 

Te çezma e plakave një lejlek i vetmuar

Piu ujë

Dhe iku përtej mjegullave

Zogjtë që erdhën nga mërgimi

Kishin nga një plagë në shpirt

 
Ky shi sonte paska një tjetër trajtë
Nga sqepi i plagosur i lejlekut
Pikon dhembja e ditës
Kush i vrau zogjtë te një stinë
Kur dëneste
Me ngashërim qielli im i vjedhur 
ME GJASË NJË KORB I ZI

 
Në fluturimin e parë
Një zog kaloi nëpër ëndrrën e mishtë
Të erës
Aroma e mishit të pjekur
Kishte marr me vete të gjitha fushat

 
Me gjasa një korb i zi
Kishte mbetur te përrenjtë
Kishte mbetur dhe ëndërronte
Një fluturim salto mortare
Deri në rrënjën e rrapit kryeneç

 

Një shungullimë gjethesh zbrite

Nga Lugu i Zanave

Nëpër qiellin katran një fluturim i paparë

Dolën nga nëntoka

Kalorësit e bardhë të rrufeve


 

TI ASNJËHERË NUK ERDHE


 

Mund të mos kthehesh sonte

I kam mbyllur të gjitha shtigjet

E fluturimeve

Më lërë të lutem

Mos e ngacmo vetminë time


 

Nuk është hera e parë

Që po përsëritet kjo uverturë

Edhe herëve të tjera

Kam pritur një fluturim lejlekësh

Nuk di se sa mëngjese kanë gdhi

Në pasqyrën e akullt të kujtesës


 

Ti asnjëherë nuk erdhe

As nuk ma mësove

Mjeshtrin e fluturimit

Kjo natë qenka tepër e gjatë

Kur i shtri duart kah kotësia


 

Të thash më

Nuk ke nevojë të kthehesh

Në çerdhen tënde çelën zogj të tjerë

Edhe ashtu mjegullat

Më kanë zbërthyer

Në qindra cifla gurësh


 

U bëra një pjesë e pandashme

E kësaj xhadeje

Duke pritur

Të lulëzojnë ftonjtë e ngrirë të fluturimeve
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .