Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Tregim nga Xhevahir Cirongu

Mbreti dhe molla e kuqe

2015

Poezi

Ishte ditë të bukur me diell, mbreti kishte dalë në ballkonin e katit të tretë të vilës e po vështronte disa re të bardha që po dilnin nga kupa e qiellit.Si u mendua pak, vështroi poshtë bahçesë në oborr. Ato re të bardha, që i ngjanin çarçafit të jorganit të gjumit, i ngacmuan memorjen dhe diçka tha me veten:

-Po sikur t’i them bahçevanit që atje tek ai cep i oborrit të mbjelli një mollë! Ç’më duhet ajo shkurre plot gjëmba në oborr! Kjo e mundonte prej kohësh mbretin, dhe në shpirt e griste si ata gjembat e asaj shkure pa frute që kishte mbjellë në fund të atij oborri plot gjelbërim me pemë e lule të ndryshme.

– Epo, u tha, u bë, - vendosi më s’fundi mbreti atë ditë tek vështronte kupën e qiellit ku lodronin retë shtëllungore të bardha të cilave rrezet e diellit të pranverës u jepnin edhe më shumë shkëlqim bardhësije.

 Bahçevani plehronte dhe i prashiste pemët e lulet nëpër kopsht. Ai ,u shërbene bimëve, si të ishin fëmijët e tij.  Ashtu si  mbreti, edhe e zonja e tij ishin të kënaqur nga shërbimi e puna që bënte bahçevani.

–Eja të pimë një kafe, - i tha më s’ë fundi mbreti bahçevanit.

–Si urdhëron, - ia ktheu përgjigjen ai, por mendja i shkoi për keq, sepse s’i kishte ndodhur asnjë herë më parë  kjo skenë kaq e pa pritur e befasuese…! Një bahçevan të pinte kafe me një mbret! Çudi!? Por ja, edhe ndodh, se fatit nuk i dihet.

Ngjiti shkallët e u ul afër mbretit.

-E di pse të kam thirrur, - i tha më së fundi mbreti.

-Jo, zotri, - ja kthen përgjigjen bahçevani.

Si pinë kafetë të shoqëruar edhe me një limonadë ngjyrë portokalli të gazuar, ashtu si me një ton urdhërues, mbreti i thotë që në vend të shkurres me gjemba të mbjellësh një pemë tjetër. E kam menduar, që atje do mbillet një mollë, kur të lulëzojë, të marim  mollë të kuqe prej saj. Si dëgjoi këto fjalë që i tha mbreti, bahçevanit ju skuqën faqet sikur të ishin mollët e kuqe që donte mbreti.

-Kjo është punë që bëhet, - foli i gëzuar bahçevani.

Pas disa ditësh në vend të shkurres me gjemba, u mboll molla. Kaluan disa vite,  molla  lulëzoi e hyri në prodhim. Kishte patur të drejtë mbreti, sepse frutat e kuqe të asaj molle, i dhanë lezetin oborrit para vilës. Kush hynte e dilte në serajet e mbretit, të gjithë merrnin nga një mollë të kuqe. Këtë se kishte vënë re mbreti, ngaqë sytë si hidhte shpesh nga retë e bardha që dilnin herë pas here nga kupa e qiellit.. Meqënse kishte kohë pa dalë tek ballkoni, një ditë vjeshte kur kokrrat e mollëve ishin skuqur si flakë zjarri, vështron drejt asaj peme magjike. Kujtoi se frutat e mollëve ishin të pa prekura në degët e pemës, por kur pa se në degë kishte mbetur vetëm një kokër, dha urdhër rojeve që ajo kokërr e vetme të ruhej e të mos këputej.

-Mirë i thanë rojet mbretit, do ta ruajmë….!  Por, edhe atë kokërr të vetme që kishte mbetur, ia morën mbretit. Thirri rojet dhe u dha urdhër të gjendej vjedhësi i mollës. Mbreti u trishtua shumë nga kjo skenë që s’e kishte menduar kurrë se do i ndodhte atij. Rojet u vunë në kërkim të vjedhësit të mollës. Sipas mbretit, hajduti do të ketë qënë i gjatë me trup, ngaqë molla e kuqe ishte në degën më të lartë të pemës. Kërkimet u përfshinë në qytet e në fshatrat rreth qytetit.

Para mbretit rojet sollën një burrë të gjatë . Ishte një fshatar me  trup  të madh dhe i gjatë, që dallohej nga të tjerët në pazarin e frutaperimeve të qytetit.

- Ky do jetë hajduti sipas mbretit, - thanë rojet.

- E sollëm hajdutin- i thanë mbretit ata. Mbreti e vështrio nga koka deri tek këmbët fshatarin e i tha: ‘’Zgjate krahun deri tek ajo degë e mollës atje lartë’’.

Fshatari zgjati krahun, por s’mundi ta kapte degën e mollës ku donte mbreti. Mbreti u inatos dhe urdhëroi rojet që ta linin të lirë fshatarin. Urdhëroi prap rojet që të vazhdonin kërkimet për të gjetur hajdutin me trup të gjatë, sepse sipas tij i tillë do të ishte ai që i mori mollën e kuqe.

-Nuk është ky hajduti, bërtiti si i një marrë mendësh mbreti rojeve.

Aty mësoi fshatari pse e çuan tek mbreti. Ai u la i lirë e shkoi në punën e vetë. Kërkimet vazhduan për të gjetur hajdutin. Po, më kotë. Mbreti vendosi që ai që do thotë të vërtetën se kishte marrë mollën e kuqe në oborr, do ta shpërblente me flori.Lajmi mori dhenë….! Mbreti dilte e vështronte çdo ditë tek ballkoni, se si ja kishin marrë mollën e kuqe. Mbas një kohe, një burrë i shkrtër troket në portën e mbretit. Rojet e  futën brenda në oborr, ngaqë ai u tha se donte të takonte mbretin.

-Ç’e mirë të solli, i tha mbreti njeriut të sapo ardhur atë mëngjes. Po, ja …si të them …, dhe iu mor goja kur shqiptoi fjalët ‘’Unë jam hajduti i mollës tuaj, o mbret!’’ .

 –Me  kë tallesh , ore shkurtabiq! E di ç’të punoj ty! Ja, atje në majë të pemës të var në litar.

- Unë e mora mollën e kuqe, të betohem për atë zot!  - Si e more?!, - t’i je i shkurtër. Mashtrus, mashtrus! - i bërtiti mbreti.

-Të betohem, unë e mora….! Më trego atëherë, si e more mollën atje lart në degë?!

- Fare thjesht, o mbret. Unë me të vërtet jam i shkurtër ashti si thoni edhe ju,por mollën e mora unë….! Rojet ishin në gjumë kur unë hyra në oborr, si i vogël që jam hipa degë më degë, e u ngjita deri atje tek kokrra e mollës. Po kështu zbrita e u largova. Më kot kërkoni hajdutin e ‘’gjatë’’, kur ju paguani rojet për të ruajtur vilën e bahçen tuaj….! Ja kështu ta mora mollën, prandaj erdha të them se pagesa më përket mua e jo rojet që ti i pag …… Mbretit si kishte shkuar ndërmend kjo që i tha ai burrë i shkurtër, por i zgjuar. Si u mendua pak, nuk duhej të turpërohej, sepse lajmi kishte marrë dhenë e njeriut trupshkurtër që u paraqet si ‘’hajdut’’ i dha shpërblimin që kishte premtuar.

- Epo, kështu e pësojnë edhe mbretërit, të cilët  vënë në plan të parë pasurinë e jo mençurinë, - tha burri trupshkurtër e u largua nga kishte ardhur.

  Durrës , mars 2015.

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .