Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Adem Zaplluzha
 

MOS TË LUTEM MOS THUAJ
 

2015

Poezi

Adem-Zaplluzha


 

Adem Zaplluzha


 

MOS TË LUTEM MOS THUAJ


 

Mos të lutem

Mos më thuaj  

Se këtu është fundi i rrugës


 

Ditët posa kanë filluar të lëvizin

Përtej mendimit të shiut

Po lahen në pluhurin e horizontit

Trëndafilat e zinj


 

Mos thuaj se është stinë vjeshte

Ani se shirat

Lotojnë si detet e pikëlluar

Ti asnjëherë

Nuk do të përmirësohesh


 

Shih se si po luajnë me ne

Të vdekurit mes të gjallëve

Një valle të lashtë morti


 

Mos të lutem

Mos thuaj se jemi në fund

Fillimi i ditës

Posa ka nisur të ecën

Po bien do shira të verdha

Mbi flokët e shprishura të hënës


Ishim njëherë

Ose nuk ishim askund

Kur luante Lumëbardhi me fatin e erës


 

Shiko të lutem

Se sa shumë i xhelozon kalaja

Prekjet e gishtave të tua


 

Mbi supet

E posa të çelura të zambakëve

Kanë zënë të çelin vezët e kanjushave

Disa lloje të tjera lejlekësh


 

NGA BARRA E MËKATIT


 

Kur stërkalat e shiut imcak

Bien me rrebesh

Mbi flokët e mia të thinjura

Nën një gjeth të mykur të fatit

Rrëqethet dreri i verbët


 

Nën hijet e mjegullave

Ylberet i fshehin ngashërimet

Vashat lahen me lotët e hënës

Trishtimi zbret nga degët e pemëve

Dhe qan me ngashërim

Si një mjellmë e plagosur


 

Kur shurdhohet zëri i kambanës

Të vetmuarit

I humbin edhe shpresat e fundit

Nga barra e mëkatit

Degët e mushmollës së pikëlluar

Lëshohen

Deri në fund të rrënjëve


 

BARRA QË MUND TA MBAJ  SONTE


 

Vrapoj si shiu i përhumbur

Nëpër rrugët e brymta të qytetit tim

Një zë më vjen nga lashtësia

Mbase është zëri i kujtesës


 

E shiu troket si i çmendur

Nuk ndalen të trokiturat në mendje

Shtreza ka filluar të ecën si drurët

Ecin çatitë

Nëpër shpirtin e ngurtë të hënës


 

Asnjë kalimtar nuk duket në horizont

Vetëm kjo vetmi e brishtë

I shtrinë duart

I shtrinë kah pikëllimi i plepave

Ku qajnë zogjtë e verbër të fëmijërisë


 

Më duket se

Sonte është për çdo gjë vonë

Tepër vonë që të pendohem sërish

Ky faj që më rëndon në shpirt

Mbase qenka barra më e lehtë

Që mund ta mbaj sonte


 

CILI DO QOFSH TI


 

Ndalu

Ndalu të lutem

Cili do çofsh ti që shkelë sonte

Nëpër ëndrrën time

Ndalu

Se përndryshe do i shembësh

Të gjitha urat


 

Kur ishim të rinj

I preknim  flokët e mëndafshta yjeve

Po ashtu

I ngacmonim

Edhe vashat sygështenjë

Deri në mëngjes bisedonim

Me gjethet e verdha


 

Ndalu miku im

Cili do qofsh ti

Ndalu sonte

Më trego se kush je

Që kaq shumë i përngjan kryeneçësisë


 

SI NJË MALLKIM I HERSHËM


 

Nëpër trotuare të pa meremetuar

Si shtëllunga prej mjegulle

Kalojnë njerëzit e dëshpëruar

Secili kalimtar  ecën

Me mendime të shthurura


 

Një njeri i moshuar

Të cilin e takoj çdo ditë

Kalon pran meje

Si një hije e paprekshme

Si një mallkim i hershëm

Një trastë e vjetër i varret pas shpine


 

Ecën ky njeri me brengën e viteve

Ecin edhe të tjerët pas tij

Secili më i dëshpëruar se tjetri

U përngjajnë semaforëve

Që kyçen e shkyçen


 

Nëpër këto  trotuare ecin shiringat  

Ngjizur me një pluhur të bardhë

Parakalojnë devetë e verbuara

Njerëzit u përngjajnë

Kukullave të drunjta

         Ecin si hijet e zeza në procesion
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .