Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Haxhi Muhaxheri - Cikël me poezi

 

2015

Poezi dhe Prozë 

ZGJOHU POET

(Ose: Thirrje për poetin Ali Podrimja)


 

Nuk jam engjull

Në tempullin e durimit

As memec i përgjumur


 

Zotin mallkoj

Që as kokën e ktheu

Kur Ti

Kosovës ia lidhje plagët


 

Zgjohu poet

Se përseri

Po „Tkurret Atdheu“


 

Zgjohu e zhvishi

Të gjitha marrëzitë e kësaj bote


 

Europa prapë  fle

E djalli lirshëm bën orgji


 

Zgjohu për Tokën Dardane

Për „gjakun që nuk falet“


 

Zgjohu ore burr i dheut

E ti zëmë pusi të keqës

Se koha nuk pret

 

E MAGJISHMJA POEZI


 

Dritën ia vodha diellit

Hënës bukurinë


 

Fillikat i vetëm

Udhëtova planeteve

E luftë ju shpalla perëndive


 

Për vrimë të gjilpërës

E kalova detin


 

Linda e vdiqa

Disa herë për Ty


 

Po prapë e virgjër mbete

E loze me mua

Si me një fëmijë


 

Ti e dashura ime

E magjishmja poezi


 

21. 03. 2015 - 18:30 h

 

SHQIPËRIA


 

Ishte nuse

që ia kishin zili perënditë


 

Nga shkëlqim i nurit të saj

dritë merrte edhe dielli


 

Kahmot e lakmonin

kodoshet e Olimpit


 

Ajo nuk jepej

ajo nuk merrej


 

Ata e mallkuan

trupin ia gjymtuan


 

Thonë se atëbotë

Europa qeverisej nga djalli


 

21. 03. 2014 

 


 

KOSOVËS


 

Emrin lakuar ta kanë ndër shekuj

Pritë të zinin keqas djalli e i biri

Po ti stuhive u bëje ball

Me lutjen për të madhin

E për atë bimë dardane


 

Këngën e mortit

E ktheve në këngë lavdie

Kosova ime diell (i)lirie


 

2012
 

NE DHE LISAT


 

Kemi diçka të përbashkët

Rrënjët thellë në tokë

Kokën lart në qiell!


 

Lisat lëshojnë shtatin

Ne rrisim hapin


 

Ata i përkund era e moteve

Fëmijët tonë

Djepat me nillullat e lokeve


 

Lisat puthin qiellin

Ne lutemi për diellin

Të sotmën dashuri

Të ardhmën lumturi


 

Ata bartin historine e moshës

Ne kujtimet e trishta

Të kohëve me grip


 

Tokën tonë

E madhërojnë lisat

Shekujve e zbardhin plisat!


 

25. 02. 2014

 

LISAT DHE PLISAT


 

Askush mund t‘i numëroj lisat

Askush mund t‘i përulë plisat


 

Për lisat flasin legjendat

E për plisat flet historia


 

Gjokseve tona u thyen stuhitë

Të mos rrëzoheshin lisat

E kokën të na e zbardhnin plisat


 

26. 02. 2014

 

ÇAMËRIA


 

Çamëria është

Lumë i Loteve që nuk shteron

Malli i të dëbuarve që përvelon

Kënga e Shpresës që gjallëron

Ora e lutjeve që nuk mbaron


 

Është ëndrra jonë e përnatshme

Amaneti i shenjtë i etërve

Emblema e krenarisë


 

Çamëria

Është damari i ngushtuar i atdheut

Tregimi më i drejtë për barbarinë

Plaga ime e pashëruar

Libri i papërfunduar i historisë


 

Çamëria

Është kodi i pazbërthyer i perëndisë


 

29.04.2013

 

AI E KA MUNDUR VDEKJËN


 

I madh ishte Ai

Lutej edhe për vrasësit

E ne harruar kemi

Të lutemi për vetveten

Dhe dashurisë

Përditë i zëm pusi


 

Ai është ringjallur

E ne vdekjes i shkojmë pas


 

Zotynë

Na i falë mëkatet

Se nuk dimë ç'bëjmë

Na e largo urrejtjën

Ta shërojmë jetën

E shpirtit ti japim bardhësi


 

Ai mundur e ka vdekjen

Po të gjallë a jemi ne

_____________

Në prag të Krishtlindjeve 2014

 

LIRIKË ME PËRDHUNË


 

Të kujtohet ndajnata

kur në kryqëzim sysh

lexoja biografinë tënde

dhe fjalë e ndryrë në gojë

qëkurthi e ruajtur vetë për ty

që edhe sot mendoj...

se kurrë nuk ta thashë vetë

po zëri i brëndisë

ai zë që dëgjohet

vetëm në ligjerim zemrash


 

Të kujtohen fjalët tua të brishta

dhe bisedat e amullta

kur me plot mund

pushtoja foltoren e bindjes

dhe fillonte kënga e psherëtimave

kënga që aq shumë ia pate frikën

po edhe dashur e ke aq sa unë

dhe pas të gjithave më pate thënë

se tash ke gjetur

princin mbi kalë të bardhë

yllin e dashurisë


 

E unë tretësha në mendime

sa herë dëgjoja radion

të fliste për atdheun

për dhunën

që u bëhej vëllezërve të mi

dhe i mllefosur të pata pyetur

si të mendoja për yllkën e dashurisë

kur populli vuan për dritën e lirisë

të drejtën e harmonisë kozmike


 

Mars, 1991


 

 


 

 

LETËRKËMBIM


 

Mora letrën tënde shkruar me fjalë malli

fjalë zemre për mua yllin e dashurisë sate

dhe si i krisur zura të bisedoja

me fotografinë tënde vendosur mbi tavolinë

dhe mallkoja ditët që pa ty më gdhijnë


 

Mike

Të ne punët prapë nuk venë mirë

dorë e hekurt

pareshtur mbi kokat tona rëndon lëndon

ushtaret kthehen në arkivole përsëri

e ne presim Çmimin Nobel

për mendjen e durimit


 

Me vite prita të mësoja

e ende nuk e di

durimi është pjellë e vdekjës

a vdekja pjellë e tij


 

E di moj

do të thuash durimi ka kufij

po polemi di më mirë se ne të dy

a duhet flijuar a pritur për lirinë


 

Do më pyesje për ditën e gëzimit

e vështirë është pritja për ty

të bëj benë

nuk do të vonoj shumë

vadja e dasmës së madhe


 

Gusht, 1991


 

 

 


 

URATË*


 

Zotynë

Pranoje Lutjen time

Diell të ketë

Në Mendjen e Durimit

Orëbardhat ta shpejtojnë

Ditën e gëzimit

Lulet e kësaj toke

Ilirisht

Uratë le ti këndojnë bashkimit


 

Nuse e Ujrave

Të na i gëzoj shtëpitë

Circe Jona

Të na i mbëltoj dashuritë

Ëndrrmirat

Të na i zgjedhin Fatitë

Këngët tona

Ti pushtojnë lartësitë

Amen


 

*Kjo poezi mori Çmimin e parë në „Takimet e Gjeçovit" në Zym të Kosovës,në vitin 1994


 

 


 

 


 

ATLANDIDA E RE


 

Urime Veneci

shekullin e dhjetë mbi ujë


 

Kujdes njëzetenjëshin


 

Nuk u besohet më

pellumbave të bardhë

banorëve të parë

në sheshin Santa Maria Sallita


 

Uji po han tokën tuaj


 

Një ditë do të përpijë

se bashku me 46 ishujt

dhe Urën e Psherëtimave

qe të krijohet Atlantidë e re

Veneci


 

1995


 

 


 

 


 

UNË DHE KËNGA*


 

Do të varrosemi

Kur të na lindin të vdekurit

Për të lindur

Kur të vdekurit të na varrosin


 

*Kjo poezi ka marrë çmimin e dytë në "Sofra poetike" në Drenas

 

POETI


 

Fle me të gjitha të dashurat

Dhe zgjohet bashkë me dritën

Për ta zën frymëzimin e parë


 

Merr Udhën e Qumshtit

Gjuhën e yjve për ta mëuar


 

Për vrimë të gjilpërës

Përbiron detin

Në kërkim të fjalës së pa thënë


 

Një këngë e re po vjen

 

KUR MË RRËMBEN FJALA


 

Kur më rëmben fjala

Më vërshojnë gëzimet

Sikur të gjitha të dashurat

Ti kisha pranë


 

Kur fjala më çalon

Dehem e bëhëm tapë

Si të kisha pirë

Helmin e kësaj bote


 

Kur më buzëqesh fjala

Diellëzohem lartësohem

Si ti kisha përmbysur

Të gjitha perandoritë


 

1996

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .