Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Adem Zaplluzha
 

DHE NJË NJERI I VETMUAR

2015

Poezi
Si një lis i dehidruar

Bredhi rrugëve të vetmisë

Askush pranë meje

Përpos bastunit të gjyshit tim


 

Ecim si dy shkopinj të lënë pas dore

Secili me problemin e vet

Ty të mundon vetmia

Kurse mua diabeti

Është duke mi gërryer rropullitë


 

Vetëm na mungonte ky shi imcak

I cili çmendurisht troket

Nëpër xhamat e kujtesës

Troket e nuk ndalet qe disa ditë

Gërryen

E gërryen nëpër mendje të erës


 

Një lis

Një bastun i babagjyshit

Dhe një njeri i vetmuar

Ecin nëpër ëndrrën e shiut imcak

Ecin deri në fund të një tregimi 

E CILA PO KAFSHON


 

Me gishtat e lodhura të erës

I preka të gjitha kujtimet

Dikur vonë i lodhur

E vura kokën

Mbi jastëkun e ëndrrës

Dhe fjeta

Derisa më zgjuan këngët e turtujve


 

Kur i hapa sytë

Mendova se dimri kishte ikur

Përtej maleve

Dhe asnjëherë nuk kuptova

Se një tjetër dimër më i ashpër

Kishte lëshuar rrënjë në shpirtin tim


 

Ende edhe sot e kësaj dite

Më duken se gjërat

Nuk ndryshojnë asnjëherë

I përngjajnë

Po asaj ëndrre që e shoh çdo natë

Veshur me një pallto të trishtuar

E cila po kafshon

Egërsisht është duke i shqyer

Këmishët e mia të leckosura
 

SA JEMI LARG NJËRI - TJETRIT


 

Të thash

Mos më zgjo nga ëndrra ime

O të lutem mos më zgjo

Qenkan të paprekshme duart e erës

Kjo natë e gjatë

Kurrë të mos soset sonte


 

Të lutem

Më lërë në këtë gjendje të ngurtë

Dua të vdes

Si flutura në përqafimin e qiriut

Unë dhe ëndrra ime

Sa jemi larg njëri- tjetrit

Në këtë çast të paharruar


 

Më lërë kështu të lutem

Mos i ngacmo as fluturat

E kësaj kënaqësie

Dua të fle

Si një kërthi i mëkuar

Mbi flatrat e një ëndrre

Po lind një botë e re

Që i përngjan dashurisë 

PA TITULL


 

Unë nuk i frikohem plumbit

As vdekjes

Por të lutem

O të përgjëroj si Hyjin

Mos m’i mbytë shpresat

Në zemrën tënde të brishtë

E dashura grua


 

NJË KËNGË E BARDHË


 

Po vijnë shirat

Si qengjat

Po kërcejnë stërkalat

Nëpër sqepat e thyera të lejlekëve

Mbinë trëndafilat


 

Po kthehen mërgimtarët

Nëpër sokakët e qytetit tim

Për çdo ditë

Hapen dhe mbyllen qepenat

Kalldrëmet zgjohen nga kllapia

Zgjohen

Dhe i përshëndesin zogjtë


 

Plakat e mëhallës

I kanë shqyer shamitë e zeza

Dhe nga kajsishtat e mbjella

Kësaj radhe

Paskan ikur kukuvajkat


 

Një këngë e bardhë

Si kurdoherë më parë

Dëgjohet mbi pastelet e luleve

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .