Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 - 2 - 3 - 4

Adem Zaplluzha – Katër poezi

C:\Users\Adem Zaplluzha\Desktop\Adem-Zaplluzha.png

30.10.2014

Poezi dhe Prozë
MEDITIMI I NJË SHPENDI

Kam një zjarrmi të madhe

Po të mundja

Sonte kisha me zbrazur kujtesën time

Si kovën e urinimit

Kjo gjendje

Nëpër të cilën po kaloj

Nuk mund të krahasohet

As me Ferrin e Dante Aligerit

Në testamentin e vdekjes

Muret e trishtuara

Mbajnë në shpirt kohën e vrarë

Ndërtuar në kulla kallkanësh

Sa herë që hijet hynë mes tyre

Hapësirën e ngufate

Një tjetër hije më e zezë

Se sterra në qelinë numër shtatë

Kjo zjarrmi që po mbinë si lisi

Në shpirtin e kangjeleve

Është zjarrmia e natës së fundit

Në mendjen e shpendit të lirëÇAPKËNÇE KAM TROKITUR

Sa herë që vij në qytetin tim

Nën sqetull mbaj nga një ëndërr

Askënd s’njoh

Nuk më njeh askush

Kori i zogjve në pjergullën e kuqe

Vjelë ca kokrra rrush

Një dritare hapet

Kur tjetra veç mbyllet

Si në Adoleshencën time

Pas perdeve të Lumëbardhit

Fshihen vashat

Gurgullimat e qeshjeve

Derdhen kalldrëmeve

Kalaja me nostalgji prek lotin e erës

Nëpër rrugët e ngushta

Qenkan zvogëluar çatitë e verdha

Shiu imcak troket në kujtesën e xhamave

Dikur moti

Eh kur ishin kohërat e çapkënllëqeve

Çapkënçe kam trokitur

Në këto porta të mbylluraËSHTË NJË NATË E VONË

Sado që zbres këtyre shkallëve

Vjetët nuk ndryshojnë

Mbesin po aq sa janë

Mbase më bie më mirë të eci edhe pak

Sa qenka e shkurtë kjo rrugë

Kur kalojmë mes stinëve

Më duket se dje ishte pranvera

Kurse sot dimri

Po i shkulë rrënjët e pjergullave

Pa e provuar gllënjkën verës

Një zog mbi çatitë fluturoi

Me një arkivol të hirtë

Sot erdhi një tjetër stinë

E bardhë

Si veladon kardinali

Skajshmërish e thinjur

Të moshuarit me bastun bredhi

Trokasin në dyert e kalldrëmeve

Trokasin pandërprerë

Nëpër dyert e luleve të çelura

Është një natë e vonë

Nuk hapen portat në këtë kohë
 


KJO BISEDË E GJATË

Në dhomën time të errët

Sonte kam kohë me bollëk

Asnjë send

S’do ta lë në vendin e vet

Do e trazoj rehatinë e kukullave

S’dua që askush të qaj mbi kokën time

Hapësira e mbushur me lagështi

Dhe mure të mykura

Bisedon me skeletet e hardhucave

Që për konak e patën

Rrjetin e merimangës së zezë

Kjo bisedë e gjatë

S’përfundon me kaq

Një arkivol hynë

Kurse tjetri lundron në ajrin

E shtrydhur nga gazrat

Në dhomën time

Paska ndryshuar orari i sendeve

Asgjë më nuk qëndron në vendin e vet

Dikush e mori pasqyrën e korridorit

Si mund t’i kreh tani

Flokët e thinjura të kohës

 
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .