Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 - 2 - 3 - 4

Adem Zaplluzha -

Pesë poezi nga libri “Mbi flokët e ullukëve”

12.10.2014

 

KËTU VDESIN ZOGJTË

 

Kur hyra në qytetin e hijeve

Më priti një kovë e vjetër

Dhe miu endacak

I asaj shtëpie me shumë biruca


 

Njerëz të paqethur

Kush e di se kur kanë prekur

Fytyrën e trishtimit

Me brisk rroje


 

Këtu në këtë gëzhojë

Prej betoni kallkan

Asnjëherë nuk ka pas ujë kolonje

Për shërimin e plagëve

Të banuesve të ngujuar


 

Ku njerëzit shërohen me urinë

Në çdo prerje brisku        

Në shkumën e sapunit formohet

Një pikturë surrealiste


 

Këtu vdesin zogjtë

Nga disa sëmundje banale

Kolla e keqe ka hyrë si hija e zezë

Nëpër lagështit e mureve

Ngordhin bubuzhelet

Ku pandërprerë lehin gardianët

Si qentë e moshuar nëpër stele


 

SI USHTARËT E METALTË


 

Trokas  çmendurisht

Trokas në dyert e mendjes sime

Nuk hapet asnjë deriçkë

Jashtë lehin të reshurat

S’ndalen së lehuri as mjegullat


 

Njerëzit gërvishtin njëri - tjetrin

Me gërvishtje majmunësh

Degët e shimshirit

Po puthen mbi dyshekun

E ekstazës së gjetheve  


 

Kaloj trotuareve të pista

Bubuzhelet vrapojnë shëtitores

Maratonën e fundit

Parakalojnë kontejnerët

Si ushtarët e metaltë

Dalin në shesh hipikët


 

Këto imazhe si nëpër tregime fantastike

I ngjyrosin buzët

Me bojë të zezë dheu

I ngjyrosin shpirtrat e hijeve

Dhe më pastaj

Konvertohen në ylbere inkandeshente
 

PASTAJ FILLOJNË TË ZBRESIN SHIRAT


 

Kur ngrihen drurët

Pemëve u shkurtohen degët

Nga acari i tepruar

Në shpirtrat e kallkanëve

Mbinë disa dimra të vegjël

Të mërzitshëm

U përngjajnë mizave të kalit  


 

Mjegullat ikin tej maleve

Fshihen

Hajdutçe i fshehin duart

Mes shpirtrave të pemëve

Dhe kur vjen koha

Si arinjtë e egër

Zgjohen nga gjumi dimëror


 

Pastaj fillojnë të zbresin shirat

Retë e purpurta dënesin

Vetëm loti i barit

Mund t’i përngjaj dënesje së mjegullave

Kur ikin si shtëllungat e hirit

Ngjashëm lejlekëve të verdhë


 

Kështu janë dimrat te ne

Me burra të mërrolur  

Acari pëlcet si kripa në zjarr

Çatitë nuk mund të qëndrojnë në këmbë

Çdo ulluk vuan

Nga mbipesha e kallkanëve


 

NË SYRIN E VERBËR TË NATËS


 

Jam takuar me njerëz

Ngarkuar me gur në shpirt

Që kalonin pjerrtësinë e malit

Ma afshin e një trishtimi të padëgjuar

I përngjanin

Zogjve të verbër endacak


 

I takova edhe speciet e tjera

Duke rrëshqitur  udhëve të verdha

Si zvarranikët parahistorikë

Nëpër lëkurën e njomë të ditës

Rreziten epshet e vonuara të skamjes


 

Një burrë si lisi i kërrusur

Ecën rrugëve të leckosura

Me pallton e shqyer të stinës

Arkivolet si kasapët i mprehin dhëmbët

Dita paska hyrë

Në vallen e procesionit


 

Mbi një gur të zi rri ulur etja

Qanë tok me kaktusin

Fatin e mbërthyer të zhurit

Një dunë ngritur prej fjalëve që vrasin

Qëndron si hutini

Në syrin e verbër të natës
 

TË LUTEM IK NGA ËNDRRA IME


 

Të lutem mike

Mos ma zgjo sonte mallin

Lëre le të flejë me moshën të shtyrë

Të kujtohet

Kur dashuroja si i çmendur

Metaforat e flokëve të tua


 

Më lërë të lutem

Na lërë rehat sonte mua

Dhe mallin tim të fjetur

Mbase kanë ndryshuar kohërat

Do zgërdhihen njerëzit me ne


 

Të lutem ik nga ëndrra ime

Pse ma ngacmon plagën

Që me shekuj kullon në shpirtin tim

Lëre mallin le të flejë

Nëse zgjohen zogjtë e mendjes

Mund të më fluturoj kapaku i kresë

Të lutem ik nga ëndrra ime

Poezi

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 

 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .