Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 - 2 - 3 - 4

1.10.2014

 

Masakrat e  Runicës së  Kumanovës   


 

Moj Runicë , rrëzë Karadaku –

Tri herë n’ lufta t’ mbuloi gjaku !

Mbrojte pragun e shtëpisë ,

Mbrojte nderin e shqiptarisë !


 

Tri herë n’ lufta ,  n’ zjarr u dogje ,

Për Liri në flakë u poqe ,

Kurrë nga vatrat s’ u tërhoqe –

Për trimëri s’ të gjendet shoqe !...


 

Moj Runicë , buzë  Kumanove –

Heroinë n’ komunë Likove ,

Shumë e vrasjet i përjetove ,

Kurrë armiqve s’ iu frikësove !...


 

Heroikisht gjithmonë qëndrove ,

N’ mbrojtje t’ vendit u flijove ,

Trimëreshë që s’u  dorëzove ,

Kurrë armikut  s’ iu  gjunjëzove  !...


 

Kalojnë vitet , shekujt shtohen –

Porse ,  krimet kurrë s’ harrohen !

N’ histori , ato shënohen –

Brez pas brezi do t’ kujtohen !


 

Dita e  24 Shtatorit –

Kujton dhimbjet e kraharorit !

E  kujtojmë çdo përvjetor –

Kur armiku bëri terror !...


 

Ishte viti  Dyzet e Katër –

Kur armiqtë banë këtë  masakër !

Forcat sllavo –  komuniste –

Pa mëshirë sulmuan Runicën !


 

N’ këtë masakër të pa parë –

Na i vranë mbi 20 shqiptarë ,   

N’ mbrojtje t’ pragut të shtëpisë ,

Të Atdheut dhe Lirisë !...


 

Vit pas viti përkujtohen –

Kurrë për jetë nuk do t’ harrohen !

Këta janë bijtë e krenarisë –

Që kanë ra  n’ altar t’ Lirisë !


 

Kjo Runica , për mizori –

Ka hy thellë në histori !

Ky katund , ku rrojnë shqiptarët –

Tri herë është djegë nga barbarët !...


 

S’ pari herë ,  ky fshat i shkretë –

U dogj  më Njëmijë e   Nëntëqind e Dymbëdhjetë  !

S’ dyti herë ,  kur banë  masakër –

U dogj  më Njëmijë e  Nëntëqind e Dyzet e Katër !


 

Por , armiku zemërzi –   

Gjak shqiptari – kurrë s’ u ngi !

S’ treti herë , më Dymijë e Nji –

Dogj Runicën shpi për shpi !...


 

T’ gjithë të rënët që dhanë jetë –

I kujtojmë ne , vjet për vjet !

Ata ranë n’ altarë t’ Lirisë ,

N’ piedestal të Pavdekësisë !


 

Këta martirë i kujtojmë prore –

I shkruajmë n’ pllakë përkujtimore !

Nderojmë trimat e sakrificës –

Bijë e  bija  n’ mbrojtje t’ Runicës !


 

Në Runicë , n’ këtë fshat arbërorë ,

Më  Njëzet e Tre  dhe Njëzet e Katër  Shtator ,

Të vitit  Nëntëqind e Dyzet e Katër –

U dogj  zjarr , u bë  masakër !...


 

N’ mëngjes herët ,  pa aguar drita –

Kriminelët kanë zanë shumë prita !

Forcat sllavo – komuniste –

Pa mëshirë  sulmuan Runicën !


 

N’ Karadak të Kumanovës ,

Në  Runicë , afër  Likovës ,

Lufta t’ ashpra u zhvilluan –

Plot dy ditë n’ Runicë luftuan !


 

Kështu bënë bishat karpatiane ,

N’ rresht me  forcat partizane ,

Sllavo – komunistët me dy brigada –

Mbi shqiptarë banë maskarada !...


 

Kush drejtoi këtë luftë që  fëlliqi –

Kriminel  Niko Vukçeviqi !

Bashkë  me  dy mijë partizanë –

Gjë  pa bë  n’ shqiptarë s’ kanë lanë !


 

Nuk bënë gjumë forcat shqiptare –

Formuan grupe vullnetare !

Nën komandën e Sulë Hotlës –

Mbrojtën   popullin prej shfarosjes  !


 

Nën komandën e Halil Runicës –

Mbrojtën   popullin e  Runicës !

Mbrojtën  popullin  e  gjithë  fshatit –

Nga masakrat e sllav –  xhelatit !


 

Por , shqiptarët  duarkryq  nuk  fjetën –

N’ mbrojtje t’ Atdheut, e dhanë jetën !   

U flijuan për t’ mos vdekë  kurrë –

Ua shkruajmë emrat n’ bronz e n’ gurë !


 

Do t’i shkruajmë emër për emër ,

I mbajmë n’ shpirt  e  i mbajmë n’ zemër !

N’ histori do të shënohen –

Kurrë për jetë nuk do t’ harrohen !


 

Ra Destan Sherif Sherifi ,

Ra Arif Rexhep Arifi ,

Ramadan Sahit Dervishi ,

Planet sllavit seç ia shprishi !


 

Ra Imer Afuz Afuzi ,

Ra Metije Zimer Afuzi ,

Ra Ramize Imer Afuzi ...

Ramadan Imer Afuzi !


 

Ra Destan Hamid Iseni ,

Ra Hasije Hamid Iseni ,

Ra Zenun Ramiz Haliti ,

Ra Rasim Ramiz Haliti ...


 

Ramadan Demir Ramadani ,

Ra Ramiz Jahi Osmani ,

Hajredin Asan Asani ,

Ra Raqip Jashar Limani ,


 

Ra Nuhi Hamdi Emini ,

Ra Zelfi Lutfi Halimi...

Ra Hazir Arif Haziri ,

Ra Shukri Demir Demiri ...


 

Ra Avdi Rushit Rushiti ,

Ra Naip Shaban Rushiti ,

Në Parajsë , iu pushoftë shpirti –

Diell Lirie , mbi ne shndriti !

 

Nja dy burra i  arrestuan –

Dhe në burg i  likuiduan !

Është Ahmet Isen   Ahmeti –

Me Ramadanin i pret Xheneti !


 

Nëpër lufta heroike ,

N’ mbrojtje t’ trojeve etnike –

Do t’ nderohet për  sakrifica ,

Komandant Halil Adem Runica !


 

Për liri n’ trojet shqiptare –

Doli Ushtria Çlirimtare !

Mexhid Nebi Hamidi me pushkë në dorë –

Më 2001, ka ra dëshmorë !


 

Për Atdhe kush u flijoftë –

Gjithmonë Zoti i  mëshiroftë !

Ne , do t’ jem krenarë me ta –

Qoftë i përjetshëm kujtimi për ta !


Gjilan, më 24 , 09. 2014.      Demir KRASNIQI
Poezi
 

Rapsodi historike

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 

 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .