Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 
 

 

 

Portal 17.8.2014

   

 Katër poezi nga libri “Sytë e gurtë të erës”
 
Shkruan:
Adem ZAPLLUZHA

 

 

NËNAT TONA TË MIRA
 

Thonë se ato lindin nga vdekja

Shtërzimi është

Një pjesë tjetër e dhimbjes

Guri ulërinte në maja malesh

Kur arkivoli i mermertë

I atdheut tim

T’i puthte duart e tua me kallo

Moj nënë


 

Asnjëherë nuk i besove vdekjes

Kur ishe në pyetje ti

Vdekja as që ka ekzistuar

Në prehrin tënd

Për çdo ditë lind nga një përrallë


 

Në atdheun tim

Shtatë herë në ditë

Grat ua kalojnë burrave

Janë nëna që i përngjajnë tokës

Dhe askurrë

Nuk vdesin të vetmuara


 

2.


 

Një arkivol

Mbase është shumë i vogël

Ato varrosen me nga dy arkivole

Nënat  tona të mira

Janë në gjendje

T’i  ripërtërinë plagët e tokës


 

Kur dalin nga shpirti i dheut

Nuk u besojnë askujt

As korbave e as krakëllimave

Nënat tona bujare

Me nga shtatë zemra burrash 

ME MILIONA NJERËZ


 

Me miliona njerëz

Punëtorë krahu dhe poet

Latojnë ekzistencën e një ngjyre


 

Pastaj

Të gjithë këta

I përngjajnë kokëfortësisë

Shndërrohen

Në pastele prej trishtimeve


 

Sa e vockël

Më duket kjo tokë në shuplaka

Sa që e fsheh

Mes përrallave të fëmijëve

Kur i dëgjohet klithma e erës

Ajo qan si një kërthi


 

Me miliona njerëz

E ustallarë të gurëve

Dhe poet endacak

Shtrydhin nga shpirti i ylberit

Bukurinë

E një grimce pluhuri
 

EPITAF


 

Ata nuk kanë vdekur

Jo

Jo asnjëherë nuk vdesin

Sfinksat e mishtë

Mbase do të ndodh një ditë

Një çudi

Që në çdo pëllëmbë

Të atdheut

Të rilindin sërish

Filozofi
 
dhe
letërsi
 

 

 

 

histori
tradita
vështrime
debat

 

 

 

 

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 

 

 

 

 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .