Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 

 

 

Poezi/Prozë - Poemë 

Zenun Gjocaj, o burrë stralli

 Poezi nga

Xhevahir Cirongu

 

 

Zenun Gjocaj, o burrë stralli

Fryn era, e hap fletët e jetës

Kënga e Zanave te kroi i fshatit,

Puthi syrin e të bulurës hënë

Ashtu kishte fjalën e zemrës

Që piu qumësht në gji të nënës.

Zenun Gjocaj, sokol mali

Mendimtar që kurrë s’u ndali,

Që nga bjeshkët e Junikut

Në Padesh e Reç të Zogut;

Atje te Livadhi i Madh

Fjalën e kulluar rrodhi.

Atë prill të ’43-shit

Çeli lulja e këndoj bilbili,

Te kroi , vrapin zana ndaloj

Kishte lindur Zenun Gjocaj

Edhe dielli fortë e përqafoj.

Lum nëna kë djalë përkundi

Me ninullën e këngës nënë,

Përmbi krahët e saj u rrit pëllumbi

Atje kish’ lindur e Din Mehmeti

Poet që se trembi dot as tërmet.

Tek natyra e fshatit Gjocaj

Melodinë e fjalës mori,

Edhe dritën e

shkronjës shqipe

Në Junik e shkrove të parë

Gjimnazist atje në Pejë

Për kombin mbete gur me vlerë.

Por si dielli që lind mbi kreshta

Mësimdhënës shkon në Jasiq,

Fëshfërin fjalët nëpër lastarë

Ç’ke o lot që rrjedh si ar!?

Fjalën shqipe me gjak e shkruan

Zenun Gjocaj në Deçan.

Kur kujtojmë vëllezërit Frashëri

Ndizet zjarri i dashurisë,

Për atdheun e lirnë

Mësues shkon në Vican.

Ramizija në Novolan

Bëhet lule, e plagët shëron.

Malli ynë, këngën e ndezi

Agim vëllai gonxhe çelur,

Ish ushtar i UÇK-së,

Në altarin e lirisë

Nënë moj i gjallë mbeti.

Si vesa mbi trëndafil

Zenun Gjocaj,- dritë si ylli,

Në çdo zemër të fëmijërisë

Edhe vdekjen e sfidon

Emri yt fal dashuri.

Edhe fshati Gjocaj

Mbushur plot me gjelbërim,

Rrugicat seç po vajtojnë

Bashkë me to e shpirti im.

Lotët ngrinë nëpër faqe

Edhe djepi u trondit,

Bankat zunë ato po

qajnë Zemra e Zenun

Gjocajt Dalngadalë seç u fik.

Dhe me këngë e ligjërime

Zenun Gjocaj do e kujtojmë,

Kush me fjalë të shkruar me penë

Këtij burri si gur stralli

Përmbi bankë i ngrejmë folenë.

Durrës,28 qërshor 2014.

Mësuesi Zenun Gjocaj

( 1943- 2013)

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

     
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve|

|Altruizmi-Egoizmi| |Arsimimi| |Art-Dhunti| |Besimi| |Dashuria| |Dashuria (II)| |Dashuria (III)| |Dashuria (IV)| |Dituria| |Drejtësia| |Edukata| |Ëndërrat| |Fëmijët| |Filozofia| |Fjalëbutësia| |Frymëzimi| |Gruaja| |Humori| |Imagjinata| |Inteligjenca| |Jeta| |Lakmia| |Lotët| |Lumturia| |Mali| |Mëdyshja| |Miqësia| |Mosha| |Motivimi| |Muzika| |Natyra| |Ndryshimi| |Nga-fëmijët| |Nga-Vizitorët| |Optimizmi| |Paqa| |Paragjykimi| |Qesëndi| |Rrena| |Skamja| |Vetitë| |Vjedhja| |Xhelozia| |Të-pandara|

 
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .