Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 

 

 

Poezi/Prozë -  

Pesë poezi nga libri “Sytë e gurtë të erës”

Nga

Adem Zaplluzha

 

 

DEL NGA RAPSODITË
 

Çdo menatë

Atje përtej brigjeve të harresës

Zgjohet kujtesa

Nëpër një dhembje të pashëruar

Dizgjinët e erës

Kalërojnë mbi shpirtrat e mjegullave


 

Një nënë disa vjet me radhë

Nuk i ndal piskamat e gjëmave

Diku te retë e kristalta

Një copë mjegulle ëndërron shiun

Ëndërron vrapin e kalorësit

Të vetmuar

Në drejtim të universit të humbur


 

Ne ecim kah e panjohura

Zëri i kambanës i ndez qirinjtë

Një kërrabë e vjetër

Del nga rapsoditë e kohërave

Dhe me një arkivol të kaltër

Udhëton si një somnambul

Në një drejtim të panjohur


 

DIMRAT ME TËRBIM


 

Asnjëherë nuk kuptova

Se cili ishte ai vit kur derdhej shiu

Nga shtambat e urrejtjes

Vendi im

Qante si një fëmijë jetim


 

Qanin edhe zogjtë nëpër çati

Një fat i shkruar

Ose i pashkruar nëpër libra

Shfletohej si një histori e trishtuar


 

Gishtat e holla të mjegullave

Sa herë që i hapnin

Po aq herë edhe i mbyllnin plagët

E stinëve

Që shkelnin mbi lule të vrara


 

Dimrat me tërbim

Shfryheshin nga një dhembje

Ose heshtnin

Nën një copë guri të murrmë

Dhe pritnin shpirtin

E një tufani

Të zgjohej më në fund

Nga ëndrrat e zgalemave


 

SYTË E GURTË TË ERËS


 

Ecte

Ose ne të gjithë ecnim

Mbi një vig të paramenduar

Askund nuk ndaleshin hijet

Në imagjinatën tonë të etur


 

Binte një tjetër lloj shiu

Mbi flokët e stinës

Ngjizej po ashtu një tjetër lloj shtreze

Në lotin e gurit


 

Mali qante si kërthi

Fatin e një fatkeqësie

Qanin edhe degët kur thyheshin

Për qerpikët e erës

Me dënesje burrash qanin lisat


 

Kur erdhën lejlekët

Mbi çatitë e kafshuara prej korbave

Filluan të mbijnë disa lloje barojash

E dimri thahej në vetminë e shtrojerës


 

Binte një shi që s’i përngjante

Asgjëje të lëngtë

Sytë e gurtë të erës po ashtu qanin

Me një dënesje të paparë deri më sot


DHE KUSH JENI SOT


 

Diçka po ngjan me ëndrrën time

Për çdo mëngjes

I kreh flokët te buzët e erës

Pastaj qohet peshë

Dhe luan valsin e një shiu të largët


 

Asnjëherë nuk më kujtohet

Se kur dhe kush

Na hyri pas portave të pasme

Dhe ia morri krehrin e nuses

Por dikush e bëri këtë

Dhe kurrë më nusja nuk qeshi


 

Kaluan disa dimra të rënd

Më të rënd se vet trishtimi

Erdhën edhe ardhacakët e egër

I shlyen nga faqja e dheut

Të gjitha faltoret e qytetit

E shlyen nga faqja e dheut


 

Edhe vet thistorinë


2.


 

Si shihni

Kemi mbetur degë pa gjethe

Në shtatin e plagosur të rrapit

Asnjë qyqe më nuk ndalet

S’ka se kë të vajtoj

Ju degdisën në shtëpinë e rërës

Dhe zutë një myk të verdhë

Në një gjuhë të huaj kënduat


 

Mbase nuk jeni në gjendje

As t’i luteni Hyjit

Në gjuhën e bukur shqipe

Ju shndërruan në statuja

Të një tjetër gjuhe

Harruat se kush ishit dje

Dhe kush jeni sot


 

NJË KAL I GJELBËR


 

Njerëzit thonë se ëndrra

Është një pjesë përbërëse e vdekjes

Kurse unë them të kundërtën

Vdekja është ajo pjesë e ëndrrës

Që fle përherë

Në sqepin e zogut të verdh


 

Një kalë i gjelbër

Mbrëmë vrapoi çmendurisht

Nëpër udhët e dizgjinëve

Vrapoi

Dhe askurrë nuk u ndal

Të bisedoj

Me kroin për etjen e shirave


 

E shirat këtu

Reshin vetëm kur kanë etje

Bien jo për ta shuar mallin

E mjegullave të shfrenuara

Por për të bisedua

Për ëndrrën e mëngjesit

 

Njerëzit përherë mendojnë

Se ëndrrat nuk janë të mira

Por kurdoherë ëndërrojnë

Vdekjen e zogut shtegtarë të gjumit

Ëndërrojnë edhe shiun si një zog

Që nuk ndalet

Te portat e kujtesës

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

     
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve|

|Altruizmi-Egoizmi| |Arsimimi| |Art-Dhunti| |Besimi| |Dashuria| |Dashuria (II)| |Dashuria (III)| |Dashuria (IV)| |Dituria| |Drejtësia| |Edukata| |Ëndërrat| |Fëmijët| |Filozofia| |Fjalëbutësia| |Frymëzimi| |Gruaja| |Humori| |Imagjinata| |Inteligjenca| |Jeta| |Lakmia| |Lotët| |Lumturia| |Mali| |Mëdyshja| |Miqësia| |Mosha| |Motivimi| |Muzika| |Natyra| |Ndryshimi| |Nga-fëmijët| |Nga-Vizitorët| |Optimizmi| |Paqa| |Paragjykimi| |Qesëndi| |Rrena| |Skamja| |Vetitë| |Vjedhja| |Xhelozia| |Të-pandara|

 
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .