Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 

 

 

Poezi/Prozë - NDARËJEN NUK E PRANUAM

NDARËJEN NUK E PRANUAM

Poezi nga:

Shaban CAKOLLI

 


 

 

GRINDJE

 
Qindra  vite u grindëm
Me   korbin që shtirej pëllumb
Për një  tokë,për një lum
Ja ai,ja unë
por kështu deshti
fati,kombi  e zoti
tani këtu  jam unë,jo më korbi.

 

 
NDARËJE  NË  MURE

 
Prej kur këtu shqip
kanë folur  nënat
Hartën  na e grisën marimangat
Bënë kurthe,rrjeta e furje
Na ndanë në mure
 
Murë andej,murë këndej
ndizej  gjaku  nëpër denj
 
Ae mbanë mend Evropa mike
Se  Shqipëri ishte,krejt hapësira gjeografike?
Ku flitnin  shqip,Shqipëria etnike
 
Ua zgjate dorën forcave  barbare
me akuzën,se kinse ne kërkonim
Shqipëri të madhe!
Mbi  ne pastaj,ra futa e zisë
Ditë muaj e vite,na i keni përmbysë.
 
Mbi troje të shqipeve,u la me gjak
Padrejtësisht na coptuan
Osmanët  ardhacak
i futën me grek,i futën  me shkja
Shqipet  me  i nda.
 
E pa mëshirshëm  korbat e zi
Na ndanë  në kisha,na ndanë  në  xhami
Shqiptarët  me i përqa, mes veti  me i shti
të mendojnë për fe,jo për komb  e liri
 
Na shtypen pashallarët,pastaj shumë ciklop
Na lanë nën thundra,pa atdhe e komb
në doket  e huaja,na ngatërronin  në tjetër zot
 
Por kurrë shqiptarët,si gjunjëzuan  hordhitë
Ndër shekuj  u shkrimë,për atdhe dhe dritë
Ky  vend i shqipes me gjak u ujitë
Në  vendin tonë,edhe Zoti  flet shqip.

 


NËNTORËT  E LIRISË

 
Shqipëri  është toka
uji,jeta e ajri
U munduan të na e marrin
barbarë pas barbari.
 
Për te qëndruam,në male  e shkrepa
Nëpër laboratorët e Evropës
gjaku ynë nëpër epruveta
hulumto,bashdyzo,çfarë materje është kjo?!
 
Është  gjak shqiptarie
në  këtë tokë Perëndie
sduron turk,grek,as shkja
shqipet  me  i nda.
 
Këtë vend,vet zoti na e dhuroj
sdonte të na e linte  barbari
Por shqipja gjithnjë qëndroi
nga  Skënderbe shqiptari
e djalë  pas djali
Pushtuesit luftën  s´ja ndali.
 
Vjen  Ismail Qemali
ngjeshur me atdhedashuri  zjarri
me Flamur në dorë
me 28 nëntor
Pavarësisë  i dha kurorë
 
Tash njëqind  vjet
Shqipëria  flet  vet
jeton,frymon shqip
pa pushtuesin e lig
 
Sot  shqipja e lirë
gëzon  Pavarësinë
edukon  rininë
vetëm për Shqipërinë.

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

     
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve|

|Altruizmi-Egoizmi| |Arsimimi| |Art-Dhunti| |Besimi| |Dashuria| |Dashuria (II)| |Dashuria (III)| |Dashuria (IV)| |Dituria| |Drejtësia| |Edukata| |Ëndërrat| |Fëmijët| |Filozofia| |Fjalëbutësia| |Frymëzimi| |Gruaja| |Humori| |Imagjinata| |Inteligjenca| |Jeta| |Lakmia| |Lotët| |Lumturia| |Mali| |Mëdyshja| |Miqësia| |Mosha| |Motivimi| |Muzika| |Natyra| |Ndryshimi| |Nga-fëmijët| |Nga-Vizitorët| |Optimizmi| |Paqa| |Paragjykimi| |Qesëndi| |Rrena| |Skamja| |Vetitë| |Vjedhja| |Xhelozia| |Të-pandara|

 
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .