Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Opinione

1

2 3 4 5

Ne duhet të reagojmë ndaj të gjithë atyre që e pengojnë procesin e Bashkimit Kombëtar

 
Nga: Ramiz  DËRMAKU

2015

Opinion
Bashkimi kombëtarë nuk duhet  të  bëhet vetëm në Kulturë, por ai duhet  të shtrihet ne të gjitha lëmitë, histori, ekonomi, bujqësi, industri, etj.*
Hapi i parë për bashkimin kombëtar të shqiptarëve duhet të fillojë me Kosovën e Shqipërinë.Sa i kan  fajet  të tjerët  për ndarjen e popullit shqiptar, aq i kemi edhe vet ne. Popullit   shqiptarë nuk i  kanë faj të tjerët pse mbetën të ndarë. Mirëpo është e pa kuptueshme për mua se edhe sot  disa kur e përmendim bashkimin kombëtar, akoma  frioksohen  të flasin..,  ata flasin disi me faj e frikë.  Disa lider  partiak, shtetërorë dhe analistë , të Shqipërisë, Kosovës, po thonë  se  bashkimin kombëtar duhet  ta realizojmë tinëz ? !. Mirëpo, nëse ne veprojmë në atë mënyrë ne edhe më tepër e pengojmë atrritjen e bashkimit   kombëtar. Unë mendoj se çështja e bashkimit  kombëtarë ka filluar dhe ai  po lëvizë.., ngadalë , çdo ngutje e ngadalson procesin e bashkimit kombëtar , . Mirëpo, për të ecur me hapa të sigurtë drejtë bashkimit  kombëtarë kërkohet  që të angazhohen së pari  liderët tanë, Organet shtetërore, mediat e shkruara,( gazetat ,shtypi ditor, javor   )  si dhe ato elektronike,(Radio e Televizioni) etj.  Bashkimi kombëtar duhet  të jetë çështje publike dhe shoqërore. Për  të filluar ky prces i rëndësishëm kombëta r , liderët tanë, mediat, shtypi .., etj nuk duhet vetëm të flasin në rrugë, në oda, në konferenca për shtypë por duhet s’pari vetë ti realizojnë detyrat, kërkesat dhe rrugët që na shpiejnë drejtë bashkimit  kombëtar. Të gjitha ato  që ne i cekëm më lartë nuk  duhet  thënë  vetëm, me gojë por ato duhet   t’i jetësojnë në praktikë. Bashkimi kombëtarë nuk duhet  të  bëhet vetëm në Kulturë, por ai duhet  të shtrihet ne të gjitha lëmitë, ekonomi, bujqësi, etj. Mirëpo,  para se të bëjmë orvatje për zhvillimin e procesit të bashkimit kombëtarë liderët tanë,  duhet të bashkohen në mes   veti, të konsultohen dhe të gjejnë rrugët dhe mënyrat më produktive se si duhet të arijmë më shpejtë deri tek bashkimi  kombëtarë.   Ata duhet  ti mbrojnë me të gjitha forcat e tyre fizike, materiale dhe intelektuale trojet etnike, dhe asesi mos të lejojnë ndarjen apo copëtimin e tyre. Për të na vajtur punët mbarë ne dhe për tu kry ky  proces i rëndësishëm kombëtarë  duhet  të ulen  në një tavolinë kokat më  të afta nga të gjitha trojet shqipëtare etnike por edhe jashtë tyre dhe të përpilojnë një strategji e cila duhet  të realizohet nga populli..
Shqiptarët janë  atdhetarë e mëmëdhetarë por jo  nacionalistë, siç u pëlqen të na akuzojnë antishqiptaristët. Shqiptarët duhet të rizgjohen e jo të këmbët, në vend të qëndresës atdhetare, të luftojnë kundër fyerjeve, sharjeve.
- Ne duhet të reagojmë ndaj të gjithë atyre që pengojnë procesin e bashkimit kombëtar.
- Ne duhet hapur tu themi atyre se ka kaluar koha e kameleonëve :
  Ne nuk duhet të çarmatosemi kur fqinjët tanë armatosen. Të kalitim vullnetin atdhetar për bashkim kombëtar, se shumica e shqiptarëve e do bashkimin kombëtar si sytë e vet. Bashkimi kombëtarë është, liri, sovranitet, dinjitet, krenari kombëtare. Jo shpërfilljes së asnjë pëllëmbe etnike të banuar nga shumica dërmuese nga shqiptarë!. Integrimi nuk është nënshtrimi. Ndërgjegjësimi është detyra e parë atdhetare, pastaj organizimi e veprimi me dinjitet atdhetar. Demokracia nuk është si komunizmi..,, por liri e pavarësi e të drejtave njerëzore. Shqipëria, Kosova e shqiptarët kudo në shtetet fqinjë duhen të bëjnë bisedime parimore për zgjidhje parimore politike, ekonomike, etnike. Pa marrëdhënie fqinjësie të ndërsjella nuk ka miqësi e integrim të vërtetë, pa zgjidhur problemet dypalëshe, s'ka paqe mes popujve.
Pas ngjarjeve të fundit në Kosovë, Maqedoni e Luginë të Preshevës, Lugina u zbraz, sidomos u shpërngul popullata shqiptare nga Medvegja, pastaj u shpërngul popullata e Malësisë së Bujanocit dhe Preshevës, duke mos i përballuar trysnitë dhe diskriminimin e pushtetit serb. Në Medvegjë kishte 5.000 banorë shqiptarë/viti 1981/, ndërsa sot  kanë mbetur më pak se 500 . Shqiptarët e Luginës së Preshevës përbëjnë pjesë të pandashme nga tërësia etnografike, gjeografike, ekonomike e zonës së Karadakut, që shtrihet në Kosovë, në Maqedoni dhe në Serbi, në një anë, dhe të zonës së Gollakut në Kosovë (Medevgja). Të gjitha lidhjet e tyre jetësore kanë qenë dhe janë me qendrat: Podujevë, Prishtinë, Gjilan, Dardanë, Kaçanik, Shkup dhe Kumanovë.
Lugina e Preshevës, së bashku me Luginën e Shkupit, paraqesin rëndësi të madhe gjeostrategjike dhe gjeopolitike në Ballkan. Studiuesit serbë dhe qeveritë serbe e kanë bërë pjesë të programit nacional për krijimin e shtetit serb. Lugina e Preshevës lidh Detin e Zi me Detin Egje. Autostrada dhe Hekurudha Ndërkombëtare përgjatë lumit Moravë dhe Vardar, të cilat kalojnë nëpër Preshevë, lidhin jo vetëm shumë shtete, por edhe kontinente, Evropën me Azinë. Kohëve të fundit aktualizohet edhe ndërtimi i kanalit përgjatë lumit Danub-Moravë-Vardar, për të cilin ishin të interesuar edhe më herët Amerikanët, Francezët, Anglezët. Historia e popullit shqiptar është e pandarë. Shqiptarët në kuadër të Perandorisë Osmane bënin një tërësi tërritoriale, etnike, kulturore, arsimore, pra nuk ishin të ndarë me këta kufij shtetërorë, administrativë, artificialë, që u vunë më vonë me dhunë nga forcat e huaja. Kohë  më pare  përmes internetit u përhap lajmi se një grup deputetësh në Parlamentin e Kosovës kishte përgatitur një rezolutë me të cilën Kosova do të votojë për bashkim me Shqipërinë. Hapi i parë për bashkimin kombëtar të shqiptarëve duhet të fillojë me Kosovën e Shqipërinë dhe më pas, të ndihmohen edhe shqiptarët që u copëtuan në konferencën e Londrës më 1913.
Punuar me 17.04.2015  Weingarten- Gjermani
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .