Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Opinione 1 2 3 4 5
 

Hanover:

U PËRKUJTUAN DESHMORET E KRAHINËS SË LUMËS

*Keta deshmore rane kunder pushtuesve turq,serbë dhe malazez

Shkruan RESHAT BADALLAJ, Hanover

2015

Përkujtim

Organizuar nga Shoqata Atdhetare "Gryka e Lumës" me seli ne Hanover, u perkujtuan deshmoret e Krahines se treves se Lumes, qe rane kunder pushtuesve; osman,serbe dhe turq. Kryetari i kesaj shoqate z. Reshat Sallah Badalli, foli gjere e gjate per krimet e barbareve shekullor kunder shqiptare e ne veqanti u ndal per masakren e krahines se Lumes, per "Mbledhjen e Dheut" dhe ate te vitit 1912 dhe 1915. Poashtu, ai e vuri ne spikame edhe rolin e Hasn Prishtines ne kete ane e ne veqanti, ne fshatrat Zapod,Topojan qe depertuan deri ne Zhur, ku i shkatrruan lidhjet telefonike dhe i detyruan ushtrine te terhiqej,por edhe Hasan Prishtina ishte ne rrezik me restin e terheqjes se kryengritesve. Burrat e kesaj treve heroike per te mbrojtur atdheun rane deri ne Nish...

Deshmoret e Lumes, qe rane kunder gjakatareve pushtues:

Ejup (Adem) Topojani (1828 – 1876) – Topojan. Luftetar dhe udheheqes i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Nish ne vitin 1876.

Sahit (Arif) Gega (1816 – 1876) – Brekije. Luftetar dhe udheheqes i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Nish ne vitin 1876.

Adem Cena (1864 – 1912) – Geshtenje – Kalias. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Qafen e Duhles me 3 nentor 1912.

Adem (Jakup) Halili (1877 – 1912) – Skavice. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.

Ahmet (Ilaz) Qehaja (1852-1913) – Topojan. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Topojan me 20 shtator 1913.

Arif (Muharrem) Allaraj (1881 – 1912) – Topojan, luftetare i dalluar kunder shovensisteve serbe. Ra ne Gllobocice me 14 nentor 1912.

Bajram (Adem) Morini (1887 – 1912) - Luftetare i dalluar kunder pushtuesve shovensisteve serbe e malazez. Ra ne Qafen e Zhurit me 16 nentor 1912.

Baftjar (Dan) Tahiraj (1880 – 1912) – Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Glloboqice me 14 nentor 1912.

Bajram (Maliq) Allaraj (1886 – 1913 ) - Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Bjeshken e Rapces (Koretnik) me 20 shator 1913.

Bektash (Hazir) Gjoka (1882 – 1912) – Resk. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Botat e Kuqe (Gostil) me 17 nentor 1912.

Destan (Rame) Peposhi (1847 – 1912) – Lusen. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.

Dajlan (Xheme) Basha (1856 – 1913) – Shishtavec. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne bjeshken e Zhurit, ne Koretnik me 20 shtator 1913.

Dile (Kamer) Fana (1887 – 1912) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Duhles me 3 nentor 1912.

Esat (Hysen) Allaraj (1889 – 1912) – Topojan. Ra ne Gllobocice me 15 nentor 1912, kunder pushtuesve shovensiste serbe.

Feriz (Maliq) Ahmetaj, (1893 – 1912) - Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.

Gjyle (Asllan) Lushi (1845 – 1895) - Shkinak. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve osmane. Ra ne Shkinak ne vitin 1895.

Hafuz Bajram Allaraj (1892 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.

Hakik (Kadri) Dema (1884 – 1912) – Bardhoc. Luftetar i dalluar kunder shovensiste serbe. Ra te Botat e Kuqe (Gostil) me 16 nentor 1912.

Halil (Ibrahim) Shehu (1875 – 1912) – Shticen. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Livadhet e Gjata (Shticen) me 17 nentor 1912.

Hazir (Selim) Mholla (1869 – 1912) – Mustafaj. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Uki i Vjerre – Bardhoc me 15 nentor 1912.

Mehmet (Maliq) Shpata (1886 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.

Metali (Haxhi) Dautllari (1892 – 1912) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.

Nebi (Latif) Kastrati (1887 – 1914) – Brrut. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Ra te Qafa e Zhurit me 14 shkurt 1914.

Ramadan (Selman) Zaskoku (1860 – 1914) – Mamez. Luftetar i dalluar dhe udheheqes i shquar kunder pushtuesve osmane e shovensiste serbe. Ra ne Bicaj me 25 shtator 1914.

Rrahim (Jashar) Kastrati (1877 – 1914) – Brrut. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Qafa e Zhurit me 14 shkurt 1914.

Salih (Ali) Karaxha (1882 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve osmane e shovenisteve serbe. Ra ne Zhur me 20 nentor 1913.

Çuditerisht,te gjithe keta luftetare te dalluar ne Shqiperi jane pa shej e pa nishan, perfundoi kryetari i Shoqates Adhetare "GRYKA E LUMES" me seli ne Hanover,z. RESHAT BADALLAJ-ZHURIANISa me pare qe eshte e mundur,populli njehere e pergjithmone duhet t´i thote ketyre hajnave shtetror "STOP". Te bojkotohen mallerat serbe qe vellezerit Devolli,marrin nga depot serbe,mallera kafshes dhe u japin shqiptareve me simptome kancerogjene dhe me per t´i tredhur shqiptaret. Natyrisht,se keta spiune serbiane e kane shpinen e forte,kreret mafioz te shtetit tone dhe mesitin denbabaden te shkaut,klyshi i kryespiunit Jovica Stanishiqit, qe ka emer e mbiemer qe quhet Baton Haxhiu, qe emri perkdheles i tij nder serbianet eshte BATO.

Dhe krejt ne fund, qellimi i letres,drejtuar juve kryehajna te popullit tim, eshte qe t´iu pyes: Ju qe vodhet hajnisht popullin tim,te pakten te di, se a i ndihmuat skamnoret te prekur ne palce me nje these miell, me barna, ose nje sofer te thate…? Sepse per cdo dite shohim skena trishtuese dhe invalid ne karroce. Cilin femije te semure e derguat per sherim jashte vendit…?
BOLL ME ME VJEDHJE E ZOTI JU VRAFTE. AMIN!

Kaq kesaj radhe nga unë, RESHAT BADALLAJ,Zhur,krahina e Lumes, Republika e Shqiperise

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .