Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Opinione

1

2 3 4 5

2015

Opinion

            Nuk  ka shifra te plota  se sa  persona e kanë lënë Republikën e Kosovës. Shume familje shqiptare po bejne orvatje titanike per ta ndaluar ekzodin, ndersa Qeveria jone heshte. Presidenti I Amerkes z. Barack OBAMA,  deklaroi se;  emigrantet ne Amerike kane dhene nje kontribut te rendesishem ne fuqin ekonomike te Amerikes. Te gjithe ata emigrant qe vijne ne Amerike , jane forca jone me e madhe . Ata ne Amerike kane mbajtur bizniset e tyre me mjafte suksese. Ndersa republikani John Mc CAIN; si dhe ai demokrat Carles SCHUMER, ne diten kur e kishin vizituar kufirin Amerikan , deklaruan se: Me perdorimine e njohur te teknologjis ne do te jemi ne gjendje te themi se kemi nje shkalle te sigurise e cila do tu mundesoje qe emigrantet e paligjshem  mbrenda vendit  te  shkojne drejte marrjes  shtetesise, tha senatori Mc CAIN.

                Ish. Kryeministri i Britanise se Madhe Tomy BLAIR deklaroi:“Se dhenja fund e  emigrimit do te shkaktonte nje katastrofe per Angline. Askushe nuk beson tek politika”       
                   Për çdo dite nga Kosova po largohen shumë të rinj, drejtë gyrbetit Shkaku i largimit nga Kosova është gjendja e vështirë ekonomike, papunësia, mos funksioinimi i organeve shtetërore të Institucioneve të Republikës së Kosovës. punuar, studjuar.., Interesimi i të rinjve për të migruar në shtetet e ndryshme është rritur, thonë qytetarët dhe zyrtarët e institucioneve të Kosovës . Duhet të veprohet sa më shpejtë që të pengohet ky emigrim, të gjendet një mënyrë e drejtë e rregullt për të kërkuar punë jashtë shtetit, se në Kosovë një pagë sillet 100 -300 - 400 euro e jashtë paguhet 1200 deri 1800 apo më së shumti 2000 mij, e jo  3000 apo 4000 mijë euro, siq deklarojne disa .  Kjo nuk është e vërtetë. Një  pagë e punëtorit të thjeshtë në Gjermani sillet diku 1ooo deri nga 2000 euro,kjo gënjeshtër e madhe lansohet nga ata njerëz të cilët Kosovës dhe rinisë sonë nuk ja donë të mirën. Kushtet e këqija të shtyjnë të bësh çmos për të ikur jashtë”, Kërkohet që sa më parë të nderpritet ky fluksë i qytetarëve të Kosovës për të kërkuar strehim jashtë  Kosovës. Duhet të veprohet që të gjendet një mënyrë e drejtë për të kërkuar punë jashtë shtetit, duke bërë marëveshje shtetërore . Po si të luftohet kjo dukuri negative kur organet kompetente ato që nxjerrin ligjin pra  Parrlamenti i Kosovës.., nuk funksionoi fare 6 muaj.., fare. Deputetët e Parlamentit të Republikës së Kosovës, po bëjnë gara.., se cili prej tyre do të pasurohet më shumë. Kushtet e këqija të shtyjnë të bësh çmos për të ikur jashtë, deklaron njëri nga ata që largoheshin nga Kosova.
“ Organizatat Joqeveritare në Kosovë, dhe ato ndërkombëtare kanë treguar se numri i të rinjve që duan të ikin nga Kosova për një jetë më të mirë është vazhdimisht në rritje.“
Në Ministrinë e Punëve të Brendshme thonë se janë në dijeni se kosovarët janë duke shprehur interesim të migrojne deklaron Safedin Kuçi zyrtar nga Departamenti për Shtetësi, Azil dhe Migracion, për Radion Evropa e Lirë . Sipas të dhënave të deritanishme të cilat janë llogaritur nga muaji janar e deri në shtator, janë mbi 8 mijë persona që kanë lënë Republikën e Kosovës.
“Nga të dhënat që i kemi deri tani, sipas shteteve të ndryshme anëtare të BE-së, dhe duke u bazuar edhe në të dhënat e EUROSTAT-it, faktikisht shifrat deri në fund të shtatorit tregojnë se 8,500 persona kanë kërkuar azil në shtete të ndryshme”, tha Kuçi.
Kuçi tha se në vitin 2013, numri i personave nga Kosova që kanë kërkuar azil në vendet e Bashkimit Evropian, ka shkuar rreth 21 mijë.
“Të dhënat tregojnë se numri ka qenë i rritur diku 104 për qind, numri i tyre ka shkuar në 20 mijë e 175”, ka shpjeguar Kuçi.
Në anën tjetër, Baki Kelani nga Policia e Kosovës thotë se në kuadër të këtyre rasteve që kanë të bëjnë me migrimet ilegale, ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme ligjore nga ana e policisë.“Më qëllim të parandalimit të rasteve të tilla Policia e Kosovës është aktive me plane konkrete në parandalimin e rasteve të migrimit ilegal, kontrabandimit me emigrantë, e në veçanti të rasteve të fundit”, ka thënë Kelani në një përgjigje për Radion Evropa e Lirë, përmes postës elektronike.
Zyrtarët në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Kosovës, thonë se fuqizimi i bashkëpunimit ndërkufitar si dhe shkëmbimi i eksperiencave dhe informatave ndërmjet institucioneve, përfshirë edhe policitë e vendeve të rajonit, në fushën e menaxhimit të migracionit, është nevojë e menjëhershme.
Në zbatimin e legjislacionit dhe të politikave në fushën e migrimit, institucionet e Kosovës nuk ka zhvilluar forma të ndryshme të bashkëpunimit me organizata dhe iniciativa të veçanta ndërkombëtare dhe rajonale në fushën e migrimit. Kosova gjithashtu ka vendosur bashkëpunim bilateral me shtete të veçanta. Ministria e Punëve të Brendshme është përgjegjësja kryesore për parandalimin dhe luftën e migracionit
të parregullt nëpërmjet menaxhimit të integruar të kufijve.
Punuar me 28.11.2014
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .