Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Opinione

1

2 3 4 5

Koalicioni qeverisës  ( LDK-ës dhe i PDK-ës ) që kushtëzohet prej Beogradit

Nga:Ramiz DËRMAKU

2015

Opinion
        Është koha të  largohen  me faqe .., të bardhë gjeneratat e vjetra, të korruptuara.., dhe në vend të tyre të vijnë gjenerata të reja , të arsimuara  dhe të edukuara në Demokraci. Sa më parë duhet dhënë dorëheqje  ( liderët  e vjetër) dhe në vend të tyre të viejn gje nerata të reja si; Shpend Ahmeti, Donika Kada Bujupi, etj. Duhet zvogëluar aspekti reprezentativ për ta rritur atë organizativ.
 
Këtë Qeveri duhet ta largojnë sa ma parë nga pushteti populli , dhe në vend të saj të v gjenerata të reja të cilat çështjen kombëtare e kanë vu  në rend të parë. Është e pa kuptueshme për mua se si intelektual të denjë, prof, doktorë shkencash, ingjinier, poet, luftëtarë të UÇK-ës , para interesave kombëtre  i kanë vu ato personale,familjare,karrieriste, korruptive, demagogjike.. O popullë unë e kuptoj brengën dhe dhembjen tuaj, sepse koha po tregon se sot më së shumti Kosovës i nevoitet vetevendosja, nuk guxojmë dhe s’duhet të lejojmë që populli Kosovës të shpërngulet. Sot kërkohet që Institucionet tona , të marrin masa të rrepta ta ndalin emigrimin dhe ta  ta përmirësojnë gjendjen materiale të disa familjeve në Kosovë. Kjo është detyrë mbi detyrat. Deri sa ish. Kryeminstri i Republikës së Kosovës, tani zëvendës kryeministri dhe Minister i Punëve të Jashtme , z. Hashim Thaqi, shetit me aeroplan nga Kosova, në Maqedoni, për ta vizituar shokun e tij të ”luftës” nga një incident komunikacioni,( Ali Ahmetin) apo shetit nepër Europë e Botë,”gjëja“për lobimin e çëshjes së Kosovës, në anën tjetër familjet e ushtarëve të UÇK-ës vdesin për një kafshatë buke, kjo tregon për papërgjegjësin e liderëve dhe institucioneve tona ndaj popullit. Ndoshta unë isha i mashtruar  ditë më parë kur shkrova se  A lbin Kurti  së shpejti do të zgjidhet nga populli i Kosovës Kryetar i Kosovës. Deri dje besoja se kjo ditë mund të ishte më e afërt, ndërsa sot nuk i besoj asaj që e shkrova ditë më parë.., sepse Albin Kurti, me qëllim apo pa qëllim.., në demostratat e fundit humbi shumë simpatizantë, adhurues të partisë dhe në fundë e dëmtoi ; imazhin e vetë, të partisë dhe të ”shtetit” të Ri  të Kosovës.  Albin Kurti mjaftë ka bërë për çështjen kombëtare, por merita të mëdha ka për shkatërrimin e ish. Jugosllavisë . Kosova kurrë nuk ka qenë më keq që prej se është shpallur pavarësia shtatë vite më parë. Koalicioni qeverisës që kushtëzohet prej Beogradit. Si lejojnë deputetët tanë që para tyre depuetetët serbë të thonë; ”Kosova i Metohia”, për të njejtën fjalë ; Kosova Republikë ,ne dënoheshim me shumë vite burgë. Ndersa serbët jo që nuk dënohen por edhe na i ofendojnë nënat  shqiptare. Këto - 2 vite më parë  kuptojmë që e keqja në realitetin tonë e ka tejkaluar edhe imagjinatën më të errët.  të VV-së dhe qytetarëve lidhur me arsyet e tërheqjes nga drejtimi i lëvizjes..  Në anën tjeter “ lideri i deritanishëm i lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, i është drejtuar aktivistëve të, VETËVENDOSJES! asnjëherë nuk ka pasur më shumë simpati e vota në popull sesa në këtë kohë kur jemi në prag të shënimit të dekadës së parë të Lëvizjes sonë. Mirëpo, ngjarjet e fundit si duket e dëmtuan shumë,  vetëvedosjen  e dëmtuan imazhin  në Kosovës. Shtrohet pyetja se si delegacioni kosovarë, apo grupi negociator i Republikës së Kosovës, pranoi të bisedojë.., m Beogrdin, i cili  kurrë nuk e njohu Kosovën si shtetë. Pastaj si pranoi grupi negociator të ulet në bisedime me Serbinë pa Flamurin tonë.., pse si relaizoi Serbia merëveshjet e nënshkruara
 me grupin negociator të Kosovës ? !  Pse Kosova pranoi që mbikëqyrësit e  bisedimve të jenë nga Eurpoa, kur dihet se në Europë, Kosovën nuk e kanë njohur edhe 5 shtete.., Mendoj se sot është koha që të gjithë ata lider politikë kosovarë, që janë pasuruar deri në pakufi, të largohen sa më parë nga parrlamenti, Qeveria.. të japin dorëheqje. . këtij aprovimi popullor që e gëzojmë kudo në Kosovë nuk i korrespodon një organizatë me struktura të fuqishme e rrjet të gjerë të aktivistëve dhe anëtarëve.
Sot, nuk na nevojiten ide e program i ri, por një organizatë e re, që dëshirat i bën vullnet, ankesat i bën kritikë, e zemërimin e bën aksion.
 Në Kosovë nuk ka zgjidhje pa popull dhe populli nuk është spektatori para televizorit por qytetarët në shesh. Popullsia si shoqëri është e ndarë në klasa dhe ne përgjithësisht e kemi mbështetjen e klasës së mesme. Sfida jonë vendimtare është mbështetja e domosdoshme nga të varfërit, nga ata që mezi mbijetojnë e kryesisht nuk e kanë as shkollimin e mesëm. E kemi obligim politik e moral, e kemi detyrë shoqërore e kombëtare që t’iu ndihmojmë të varfërve. Pa të varfërit në Kosovë nuk jemi me masat dhe vetëm masat i bëjnë transformimet e mëdha për të cilat Kosova ka nevojë jetike. Regjimi në fuqi nuk bie pa u ngritur të varfëritTë varfërit nuk janë të përfaqësuar në institucione. Institucionet kanë pak ndjeshmëri për të varfërit.Prandaj, ne nuk duhet thjesht ta marrim pushtetin porsi një stafetë nga koniuktura e sotme, ne duhet edhe të krijojmë pushtet të ri. Për botëkuptimin e VETËVENDOSJE!-s, pushteti nuk është sikur ajo monedha e vjetëruar, për të cilën flet Mallarmé, e që pasohet në qetësi nga dora në dorë. Pushteti është infrastruktura institucionale e një bote të nesërme shoqërore që e përfytyrojmë qysh sot në betejë e Në mbledhjen e fundit të Këshillit të Përgjithshëm të Lëvizjes VETËVENDOSJE! që përfundoi me 11 janar 2015, morëm vendimin që ta vazhdojmë edhe për një vit ristrukturimin nëpër Qendrat tona. Po ashtu, thamë që unë do të kthehem në bazë sepse aty nevojitem më së shumti në një kohë kur Kosovës i nevojitet më së shumti vetëvendosja. Nuk ka asgjë më të rëndësishme se kjo për organizatën tonë. Mirëpo, që të bëhet e mundur një gjë e tillë, kam vlerësuar që ( Albini ) nuk duhet të jem kryetar edhe këtë mandat. Thjesht, është e pamundur të punoj në bazë, me Qendrat e Pikat tona, me aktivistët që edhe e përbëjnë organizatën politike edhe e bëjnë një komunitet njerëzish, nëse në të njëjtën kohë jam edhe kryetar që duhet ta drejtoj e udhëheq të gjithë Lëvizjen. Nga menaxhimi prej lart duhet të kthehem te puna poshtë në mënyrë që ta lartësoj organizimin. Me fjalë të tjera, duhet zvogëluar aspekti reprezentativ për ta rritur atë organizativ. “Albini tha: ”E  kuptoj brengën e juaj, sepse shumë prej jush  pyesin ? se a thua ҫka mund të ndodh me Lëvizjen pa mua si kryetar i saj. Mirëpo, unë kam besim të pamatshëm në Lëvizjen dhe në të gjithë juve. Nuk mund të ketë vështirësi që na ndalin a sulme që na zmbrapsin.
Ky vendim është i jashtëzakonshëm. Sepse unë i përkas një Lëvizjeje të jashtëzakonshme siҫ është VETËVENDOSJE!. Unë s’kam qenë asnjëherë kryetar i zakonshëm. Dhe, tash, s’mund të jem zakonshëm kryetar. Lista Serbe po e kthen prapa Kosovën në një shtet vasal të Serbisë, me varfëri e papunësi në popull, me krim e korrupsion në qeveri. Kur kësaj i shtohet edhe emigrimi i shtuar i të rinjve e të moshuarve, i grave, burrave e fëmijëve që kalojnë nëpër ,Serbi drejt Evropës perëndimore vetëm për të ikur nga Kosova.E qeveria dhe ionstitucionet tona Heshtin..m, Heshtin..,dhe vetëm Heshtin...
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .