Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Opinione

1

2 3 4 5

HAJDE SHKOJMË SE UNË NUK MUNDEM TË RRI MË KËTU..,

2014

Opinion

Mërgimi nuk është një shkop magjik .

Nga:Ramiz DËRMAKU

Mërgimi është fjalë që dhembë, më shumë se dhembja, plag e cila mbetet e hapur deri në vdekje.

Emigrimit, kurbetit populli ynë gjithëmonë i vajtoji, e kurrë nuk i këndoi. Shqiptarët kemi emigruar për një të ardhme më të mirë. Emigrimi i ka anët e veta pozitive dhe negative, por njeriu harron anët pozitive kur mban pasë shpine edhe anët negative. Një fjalë e popullit thotë: Më e ëmbël balta se sa mjalta, por prap ne mundohemi të kënaqemi me ato që kemi. Po shkruhet në shtypin tonë ditor, po flitet në mediat e shkruara dhe ato elektronike se jemi mbi 2 apo 3 milion shqiptar ndoshta është e vërtetë …, ne jemi kombi me popullsi më të madhe në botë ? ! . Çdo ditë po largohen shqiptarët nga trojet etnike po i lanë prindërit pa u përshëndetur me ta, dhe mu këtu fillon ajo drama e dhembjes. Sa kohë që kombi shqipëtar udhëheqet nga politikanë të korruptuar të pa edukuar¸të pa shkolluar ,komercialistë, karierist, enverist, leninist,etj etj. Ne e diejm vetëm ikjen por jo kthimin, apo siq thotë një fjalë e popullit: Vdekja nuk dihet kur vjen, të lihet familja gjëja më e shtrenjtë, të lihet dheu ku duhet të shkelim, kjo është tragjedi apo trathëti Të gjithë kur largohen nga Atdheu thonë; Do të largohem për Ca vite., sa të bëhet më mirë në tokën tënde.Mërgimi është fjalë që dhembë, më shumë se dhembja, plag e cila mbetet e hapur deri në vdekje.

Një fjalë e urtë e popullit thotë ; Guri rëndë, peshon në vend të vetë. Emigrimi na largoi nga vendlindja, prindërit të afërmit, shokët, shoqet, nuset .., Çdo njeri që largohet nga vendlindja mendon dhe shpreson për një jetë më të mirë, por zemrat tona gjithëmon do të mbetën të lënduara këtu ku jemi , sepse si vendi ytë kurrkund nuk ka. Thonë në botë ka mbi 10 lloje njerëzish, ata që kuptojnë sitemin binor dhe ata që nuk e kuptojnë sitemin binor. Kurbeti është si mjerimi kafshatë që s’kapërdihet . Asë një njeri nuk e di se Çka është mërgimi .., mërgimi është një iluzion, sepse cdo njeri e dëshiron por asnjë të mirë prej tij nuk fiton. Mendoni se mërgimi i plotëson ëndërrat e shqipëtarit sido qoftë mërgimi nuk është një shkop magjik . Më mirë i varfër në vendin tënd, se sa i tërë kohën i nënqmuar dhe i shkelur apo i humbur në ndonjë tjetër vend. Para disa kohe më erdhi një shok nga Kosova, unë e qova në koncert, por pasë një ore, shoku im u mërzit: tha diqka po më duket vetja Transparent, pas pak minutave filloi koncerti, muzika jehonte.., i këndohej dashurisë, mallit, dhembjes, mërzisë , ai uli kokën dhe tha, Ramiz shoku im hajde shkojmë.., se unë nuk mund të rri këtu.. , dhe ju mbushën sytë me lotë i dridhej trupi. ., bëri orvatje të thotë diÇka, por..,
fjala i mbeti në fytë.

Punuar me 27.12. 2014
Weingarten - Gjermani

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .