Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Opinione

1

2 3 4 5

Kombit shqipëtar më shumë se kurrë i duhen politikaj të aftë, VizionarË njerëz që e shofin të ardhmën,
Shkruan: Ramiz DËRMAKU

IDEJA PËR BASHKIMIN KOMBËTARË SI BAROMETËR KRYESOR DUHET TA KETË VULLNETIN E POPULLLIT

2014

Opinion
Të gjithë politikajtë tanë po kërkojnë nga populli që të hyjmë sa më parë në BE, por asnjëri prej tyre ( shtetarëve - liderëve), nuk e dinë se si do të shkojmë .., dhe pse do të shkojmë atje ? !. Dëshira e popullit tonë është bashkimi kombëtar me një shtet të vetëm, mirëpo këtë nuk do ta pranojnë të tjerët..,  por edhe ndërkombëtarët. Për tu realizuar kjo dëshirë e popullit- ose për tu realizu me sukses bashkimi kombëtar, së pari duhet të bashkohet populli, emocionalishtë dhe shpirtërishtë. Kur të kryhet ky procesë i rëndësishem kombëtar pra kur të bashkohet populli, ai do të ngrit zërin e tij përmes protestave të cilat, i deshën apo nuk i deshën liderët tanë ky proces pra do të kryhet. Bashkimi kombëtar dëshirë e kahmotshme e shumë shqiptarëve nuk është proces i lehtë, mirëpo me një pjekuri politike dhe me një tolerancë e vigjilencë do të jetësohet në prakatikë. Në politikën shqipëtare të vetëquajturit "realistë", ithtarët dhe liderët politikë të bashkimit kombëtar, zakonishtë konsiderohen si "idealistë". Sipas dioptrisë së tyre politike, ideali i bashkimit të kombit shqipëtar në një shtet - nuk është asgjë më shumë se sa dëshirë e idealistëve, madje disa shkojnë edhe më tej, duke e klasifikuar si kërkesë maksimaliste dhe si dëshirë e një mentaliteti nacionalistë të dy shekujve të fundit. Ata, po thonë...

Kosova tani është shtet ?.., pse nuk bashkohet  me Shqipërin ? Themi  po të huajt nuk na lejojnë bashkimin kombëtarë ?  ! .Po pse thuhet nga liderët tanë se Republika e Kosovës është një shtet i pa varur.., dhe shtetin e Kosovës e kanë njohur mbi 100 shtete. Po të ndalemi pak dhe ti kthehemi historisë prapa; E do i pyesim të gjithë ata që janë kundra Bashkimit Kombëtarë.., Pra ne i pyesim? Pse u lejua bashkimi i dy Gjermanive. Pa mëdyshje delë konstatimi se edhe ne - kombit shqipëtarë, na takon ajo e drejtë, pra vetë të vendosim për bashkimin kombëtar, dhe ta realizojmë këtë ëndërr shekullore. Ndoshta asë gjenerata jonë nuk mund ta realizojmë këtë ëndërr shekullore, mirëpo asesi nuk guxojmë të heqim dorë nga kjo. Të gjithë ata që mendojnë se bashkimi kombëtar është një utopi, gabojnë rëndë, sepse për të ardhmen e sotmja tregon më pak se e nesërmja. Mundësitë tona nuk mund të jenë me ato të pasëardhësve tanë  nesër . Prandaj, kombit shqipëtar më shumë se kurrë i duhen politikaj vizionarë, të aftë,  njerëz që  e shofin të ardhmën. Prandaj, ne kombit tonë i duhen politikaj, të cilët udhëheqin politika vizionare.

Ideja e bashkimit kombëtar të shqipëtarëve si barometër kryesor duhet ta ketë vullnetin e popullit. Vullneti i popullit nuk mund të bëhet me logaritje matematikore por me punë sistematike dhe çdo herë duke i vu në përdorim metodat demokratike. Nëse ekziston vullneti i popullit për bashkim kombëtar , nuk duhet pytur se a është largë bashkimi kombëtar, por duhet punuar me vullnet e përkushtim, pa frikë e me guxim, por çdo herë në drejtim të bashkimit kombëtarë. Urime feastat e dhjetorit.

Punuar  me 21.12.2014

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .