Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Opinione 1 2 3 4

NEBI DRAGOTI

POLITIKA KA PUNËT VAJ…

Fejton

C:\Users\PC_10\Desktop\NebiDragoti.gif

2014

Opinion

Politika ka punët vaj…vaj…vaj.Kështu i ka pasë…kështu i ka…dhe kështu mos i pastë!...Për popullin mos i pastë,se…këtu është fjala,këtu është konteksti i fjalisë ,që rrjedh me mençuri dhe sakt: mallkimi e zëntë politikën që i ka punët vaj,vaj,fare vaj.Për vete edhe pse i ka politika punët vaj,ajo për popullin i gatuan petullat pa vaj.Tek e fundit ujë ka sa të duash…Kur dhe populli a do t’i ketë punët vaj?Po,vaji nuk ngelet për popullin,se vaj,dhe vaj arre konsumojnë politikanët tanë.Në fakt,që nuk është aspak realisht fakt “politika vuan baraz aqë sa vuan edhe populli”.Është për të qeshur dhe nuk e mohon dot,se realisht,ky është fakti:”Populli vuan nga politika”.Mirëpo,kështu,nuk mund të shprehesh,se është sarkastike,që politika vuan nga populli:

Ooo,de,politika i ka punët vaj:

Xhepambushur,ka çfarë të hajë…

Populli xhepazbrazur,lugë bosh,

në mendje ka dilemë hamletiane:

Të rrosh apo të mos rrosh?!”...

E,megjithatë,populli rron e do të rrojë,por ,jo, nuk mund të shprehesh,se rron për politikën ,ama.Këtu kemi të bëjmë me filozofi të thellë se…kur themi politika,themi populli dhe anasjelltas,se kur themi populli nënkuptojmë politika.Këtu i kërkoj falje edhe Majakovskit,se i kam huazuar mendimin:”Kur themi Partia,/nënkuptojmë Lenin/dhe kur themi Lenin/nënkuptojmë Partinë”.Eh,ç’vete,or ç’vete:si u rrokulliska politika.Politika qënka edhe ku…,por qënka edhe akrobate.Në pluralizëm,secila parti, sipas rolit të vet e qanë avazin melodiktë kërrabës që tërhek nga vetja.Kështu,kush luan më mirë,garojnë e djersijnë.Hipën njëra palë,zbret palla tjetër.Hipin e zbresin po me sherr.E hajde e mohoje këtë fenomen karruseli.Po,po…e kam drejtshkruar fjalën “pallë” dhe me këtë nuk desha ta prek politikën në sedër…edhe pse e ka hallall e hallall i qoftë se…

Ooo,politika i ka punët vaj:

xherpaplot,ka çfarë të hajë…

Xhepat zbrazur populli i mban…

nga politika,(politikën ka xhan)…

Aman,more aman,ja ,kështu kemi mbetur matanë Urës së qabesë.Dhe flitet,pastaj,,se urat janë lidhëse të dy brigjeve,të dy anëve;konkretisht,në rastin tonë:politika është urëlidhëse me popullin e vet.Këtë e besoj si shprehje,por e shikoj siç besoj se…ka edhe qiqra në hell.Mjerë kush ha qiqra në hell!...

Vetëm politika të na jetë mirë,

pa jeta jonë të jetë e vështirë…

Pa le,apo s’kanë prona nga Gjiri i Lalëzit apo në Porto Romane!Me 100 lekë/metri katror,de.Prona kanë ore,siç edhe flitet nga vetë populli etj.etj. Gjithandej,se kanë tokat që u ka lënë babai…(Të na falin ata që nuk kanë. Nejse,këtu u përkulem me përunjësi dhe ua them troç,troç fare:nuk ka politikan që të jetë fukara dhe ta marri bukën me listë.Politikanët i kanë parë listat e gjata nëpër dyqane e …,”kur të vimë në pushtet,do të zhduken listat”,kanë tjerrë fjalimet elektorale.Do të ketë vuuu punë,vuuu pare.Bollëku vuuu.Vuuu çdo gjë,tamam,se vuuu qenë edhe premtimat plot tullumbace gënjeshtrash:vuuu e vuuu!Populli po njëlloj,se edhe deti po të bëhet kos,luga po bosh do t’i ngelet.Ua theksoj politikanëve,lutje me përzemërsi kjo:fejtonin –kartolinë mbrëmjen e Vitit të Ri,2015, në tryezat e “varfëra “që kanë, ta lexojnë dhe të ngrenë një shëndet:”Gëzuar ,o popull!” se…se…se…është bërë sëmundje tradite përsa bie kjo daulle.Për këtë mos t’u dhembi koka hiç,hiç fare,se kështu është:

Politika as s’ e rruan,as s’ e kreh,

se punët i ka vaj,hëëë,fare vaj…

Pare ka dhe vaji lumë i rrjedhë.

Dhjetor,2014.

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .