Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Botime të reja dhe përurime  

   

PËRURIM LIBRASH NË INSTITUTIN ALABANOLOGJIK - PRISHTINË

 

Nga: Avdi Ibrahimi

 

 

 

Më 11 Shtator 2015, në ora 12,oo u bë përurimi i tri  librave në ambientin e Institutit Albanologjik të Prishtinës, me autorin e librit shkencor Mr.sc. Rexhep Ali Ahmeti: "Rendi Juridik i Mirëfilltë" Avdi Ibrahimi autor i romanit "Besa e mbajtur e kaçakut Sali Shabani" dhe autorin e librit poetik: "Revoltë" Fadil Shyti.

Për librin shkencor të autorit, Rexhep Ahmeti, fjalën e mbajti Afrim Morina, i cili në analizën e tij mes tjersash theksoi: "Shekulli i ri për ne shqiptarët ka filluar të nxjerr në shesh edhe emancipimin politik e profesional te gjenerata e re, e cila trajtimet e problemeve i shikon nga këndi profesional, pa i mbaruar qejfin mentorëve diletant në politik apo të atyre pseudoshkencorve. Këtë e gjeta edhe te libri “Rendi Juridik i Mirëfilltë” të autorit Rexhep Ali Ahmeti, i cili i bënë një vështrim kritik e analitik rendit juridik, në aspektin historik, shkencor e praktikë, mirëpo, aty ku duhet të jetë edhe esenca e efekteve ligjore, nuk gjen fortë hapësira të krijuara ligjore dhe mundësi zbatimi të atyre ekzistuese."

Për librin e autorit, Avdi Ibrahimi, fjalën e mbajti Fadil Shyti, ku bëri një analizë të hollësishme të romanit "Besa e mbajtur e kaçakut Sali Shabani" mes tjerash tha: "Romani i Avdi Ibrahimit, është vepra e radhës që shkëlqen dhe do të shkëlqejë amanete për breznitë e sotme dhe të ardhshme. Autori, ka ditur dhe ka mundur t´i qëndroi besnik me pushkë e penë për më tepër se 30 vjet rrugës së vështirë por të lavdishme të lirisë e barazisë, ribashkimit dhe përparimit të Nënës Shqipëri. Vallë, si mund të qëndrojë një njeri kaq vite i pamposhtur, si mund të ecë i papërkulur e si mund të qëndrojë kaq gjatë i pathyeshëm përballë armiqve dhe tradhtarëve që kurdoherë janë përpjekur dhe po përpiqen që me mashtrime, lakmi e dhunë, t´i thyejnë në radhë të parë pishtarët dhe udhëheqësit e popullit, që pastaj t´i realizojnë ëndrrat e tyre për pushtimin e Atmëmëdheut tonë. Për pyetjen e shtruar më së miri, përgjigjen e marrim nga besnikëria dhe trimëria e heroit të romanit Sali Shabani dhe heronjve e heroinave që kurdoherë janë frymëzuar dhe kanë ecur rrugës së tij brezni të tëra shqiptare..."

Për librin e autorit, Fadil Shyti, u lexua nga parathënia e librit poetik "Revoltë" të Ndoc Logut, ku mes tjerash u theksua: “Vazhdimisht, në çdo kohë nëpër çdo fazë të historisë sonë të lavdishme shumshekullore, kombit shqiptar nuk i kanë munguar krijuesit për t'i pasqyruar e lënë brezave pasardhës, ngjarjet, trimëritë, luftën qëndresën...Historia e kombit tonë është nga më tragjikët, por edhe nga më të lavdishmet e çdo kombi tjetër. Nga ky entuziazëm dhe shpresë në krijimtarinë poetike të Fadil Shytit e ka burimin dhe një element tjetër me vlera të jashtëzakonshme, ai i krenarisë kombëtare. Nga vëllimi i librit poetik u lexuan edhe disa poezi.”

Në fund të përurimit dashamirë të fjalës së shkruar, përgëzuan autorët për kontributin e vyer dhënë kombit në fushën shkencore dhe letraro artistike
 

 


Përurim

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 

 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .