Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

 Botime të reja dhe përurime  

   

U PROMOVUA MONOGRAFIA “PINJOLLËT E RRUSTEM LLUKËS”

Rifat Rexhepi


Shefqet DIBRANI

 

 

Nën organizimin e Shoqatës Salih Çekaj në Zvicër, u bë promovimi i monografisë

“PINJOLLËT E RRUSTEM LLUKËS” me autor Shefqet Dibrani.

 

 

Të shtunën, më 24 janar 2015, në lokalet e Klubit”DARDANIA” në Zofingen, Shoqata “Salih Çekaj” organizoi promovimin e monografisë më të re të Shefqet Dibranit “PINJOLLËT E RRUSTEM LLUKËS”, kushtuar DY FAMILJEVE TË MËDHA NË Rrafshin e Dukagjinit siç është ajo e Rrustem Alisë ng fshati Llukë dhe familjes së Demë Ali Pozharit, nga fshati Pozhar i Deçanit.

Në emër të kryesisë së Shoqatës “Salih Çekaj”, e hapi tubimin dhe e udhëhoqi Qamil Çekaj i cili është një bashkëveprimtar edhe i autorit. Fillimisht në mënyrë të përgjithsuar ai i përshëndeti të pranishmit, veçmas Abas Fejzullahin dhe Sallah Januzin si dhe Shpend Shalën dhe autorin që ishin shkaktarët e këtij evenimenti kulturor. Për ta nderuar veprimtarin krijuese të Shefqet Dibranit kishin ardhur veprimtar të shumtë të cilët për dy dekada e gjysmë kanë bashkëvepruar me autorin i cili tashmë është bërë një emër i pranuar dhe i respektuar nga të gjithë. Në mesin ishin: Agim Mehmeti, ish zëvendës ministër i Ministrisë së Mbrojtjes gjatë viteve 1998 – 2000, pastaj veprimtarët: Hajdar Sadrija – kryetar i Degës së LDK-së (1993 – 1997), Haki Latifi, kryetar aktual i Degës së LDK-së në Zvicër,  Saim Tahiraj, veprimtar dhe kryetar i Shoqatës “Salih Çekaj”, Ing. Isa Maliqi, Xhelal Molliqaj, Skënder Tolaj, prof. Rami Miyftari, prof. Sadik Rrustemi, gazetari Rexhep Rifati, autorët Muharrem Blakaj dhe Vesel Xhaferri, sikurse edhe Emrush Çekaj nga Gjermani,  Gjokë M. Gjokën, Ramadan Avdyli, Idriz Jashari, Ismet Krasniqi, Hamëz Morina, Besim Tolaj, Bardhec Bibaj, Jakup Kuqi, Fatmir Thaçi, Sadri Kastrati, e shumë të tjerë të cilët me prezencën e tyre ia shtuan vlerën këtij promovimi.

Më pas Qamil Çekaj tha se libri monografia “PINJOLLËT E RRUSTEM LLUKËS”, është një vepër që i kushtohet dy familjeve të mëdha në Rrafshin e Dukagjinit. Pra familjes së Rrustem Alisë nga Lluka dhe Familjës së Demë Ali Pozhari NGA FSHATI Pozhar i Deçanit. Në monografi është përfshirë edhe një intervistë e gjatë me Shpend Shalën, në të cilën flitet edhe për Betejen e Kosharës dhe ngjarje të tjera, si dhe shumë referate që u kushtohen: Kol. Ahmet Karsniqit, Heroit të Kosovës Salih Çekaj si dhe kol. Tahir Zemaj.

Por nuk dua të ju marrë kohën, andaj e ftoj referuesin e parë, veprimtarin e njohur Abas Fejzullahi i cili do të flas në mënyrë profesionale për librin.

Në fjalën e tij z. Abas Fejzullahi dha se është bërë një punë e çmuar dhjetë vjeçare, në realizimin e projektit me rëndësi të veçantë publicistiko-historik, që është kurorizua me shumë sukses. Me botimin e monografisë, shkruar nga Shefqet Dibrani: ”PINJOLLËT E RRUSTEM LLUKËS”, bazuar në rrëfimet e pasardhësve nga trungu familjar i familjes së  Rustem Llukës, siç janë: Avdyl Shala, Shpend Shala etj, autori është thelluar edhe në librat publicistiko historik. Pastaj ai tha se “për t`i vlerësuar në mënyrë të gjithashme, të gjitha përpjekjet e autorit në punën e tij hulumtuese afatgjate prej dhjetë vitesh, përmes një vështrimi prej 5-10 minutave, realisht s`është edhe aq punë e lehtë, pasi do t`i mbesim borxh autorit, për një vlerësim gjithëpërfshirëse në hollësi e thellësi”, në vazhdim z Fajzullai i bërë edhe një qasje punës së autorit, durimit të tij dhe këmbëngules për ta nxjerr një libër të këtij niveli.

Ndërsa prof. Sallah Januzi, trajtoi qasjen historiko-publicistike të autorit për të cilin ai u shpreh se Shefqet Dibrani përditë e më shumë po tregohet si një autor i cili ka hy në një rrugë njëkahëshe (të pa kthyeshme), kur e them këtë kam parasysh punën e palodhshme që po e bënë ai. E kjo, po dëshmohet më së miri përmes veprave të tij, të cilat po na i ofron dhe që po e pasuron më shumë publicistikën shqiptare. Kjo monografi që kemi në duart tona  është libri i 17-të (shtatëmbëdhjetë), pa i llogaritur edhe punimet tjera të cilat i lexojmë në shtypin e përditshëm dhe nëpër rrjetet sociale. Edhe përgatitja teknike e kësaj monografie po dëshmon se autori është përgatitur të sfidojë këtë rrugë vetëm, pasi siç dihet edhe përgatitja teknike e bërja e librit janë punë e tij, të cilën e shohim si punë të mbarë e mjaftë të begat”, pastaj Sallah Januzi tha se Monografia „Pinjollët e Rrustem Llukës“ është ndarë në katër kapituj, duke folur për secilin kapitull veç e veç.

Gazetar Rexhep Rifati, përveç përshëndetjes dhe urimit që i bëri autorit për librin e radhës tregoi se është kthyer më herët nga Kosova për të qenë pjesë e këtij promovimi të cilin e vlerësoi lart, po ashtu punën e palodhshme të autorit. Për një autor të përpikt e cilësoi Shefqet Dibranin edhe intelektuali tetovar prof. Rami Miftari i cili është një autoritet i respektuar dhe mjaftë i kompletuar. Ndërsa Haki Latifi, kryetar i Degës së LDK-së e vlerësoi lart angazhimin e autorit duke shprehë konsideratën e tij për punën e palodhshme që ka bërë në aktivitete të tjera dhe në fushën e librit.

Padyshim një pikë jashtzakonisht e realizuar mirë ishin interpretimet instrumentale në violinë dhe në çifteli si dhe një këngë e interpretuar nga vëllezrit Arbnor dhe Rrezart Kuqi, nxënës të shkollës fillore, interpretimet e tyre le më që u priten mirë por i dhanë shije kulturore edhe promovimit.

Në fund fjalën e mori edhe Shpend Shala, i cili është pinjoll i familjës së Rrustem Llukës, dhe njëri nga protagonistët kryesor për tëu realizuar ky projket kaq i mdhë për familjen e tij dhe gjyshin nga dajët Demë Ali Pozharit. Ai nuk harroi pa e felënderuar edhe autorin për të cilin foli vetëm fjalë miradije.

Ndërsa Shefqet Dibrani – autori, pasi falënderoi të pranishmit tha se akademi dhe universitet ka qenë angazhimi im në LDK, kurse aktivitetet e juaja, veprimtaria juaj është reflektuar dhe ka ndikuar në formimin tim intelektual për çka ai i shprehu falënderimet më të përzemërta, sikurse që nuk harroi pa e falënderuar edhe Shoqatën “Salih Çekaj”, për promovimin e këtij libri dhe mbështetjen e vazhdueshme që  po i bënë kulturës dhe atij personalisht!
 

Zofingen, 24 janar 2015.


Botime

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 

 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .